ΕSM: Εληξε το πρόγραμμα - Χάνονται δόσεις 12,7 δισ

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕSM: Εληξε το πρόγραμμα - Χάνονται δόσεις 12,7 δισ

Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με γραπτή δήλωσή του. Ως εκ τούτου, ανέφερε, η τελευταία δόση στο πλαίσιο των δανείων του EFSF ύψους 1,8 δισ. δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του EFSF για την κάλυψη του εν δυνάμει κόστους της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών ή της διάλυσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.

ΕSM: Εληξε το πρόγραμμα - Χάνονται δόσεις 12,7 δισ
Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε:
«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του ΕΦΣ λήγει σήμερα χωρίς να υπάρχει μεταγενέστερη ρύθμιση και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF η χώρα βρισκόταν στο σωστό δρόμο προς μια ισχυρή ανάπτυξης μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι μεγάλες θυσίες τις οποίες ο Ελληνικός λαός υποχρεώθηκε να κάνει απέδιδαν καρπούς. Η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές εκ νέου και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας άρχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την παγκόσμια τράπεζα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014 και ενθαρρυντικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ανακοίνωση, το πρόγραμμα του EFSF άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 αλλά επεκτάθηκε δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. στην Ελλάδα, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων 48,2 δισ. για την κάλυψη του κόστους της εκκαθάρισης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτό το ποσό, τα 10,9 δισ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στη συνέχεια στο EFSF. Ως εκ τούτου το δάνειο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, κάτι που καθιστά τον EFSF με διαφορά το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση σημειώνει πως το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας ήταν μοναδικό σε πολλές πτυχές του. Όπως υπογραμμίζει, λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών προσαρμογής ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM που υπήρχε πότε, ενώ χαρακτηρίστηκε από τις πιο θετικές συνθήκες που υπήρξαν ποτέ όσον αφορά τη δανειοδότηση προς μία χώρα που βρισκόταν σε πρόγραμμα. Επιπλέον, συμπεριέλαβε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για του ιδιώτες επενδυτές.
Η Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση, επωφελείται από μία κατά μέσο όρο ωρίμανση των δανείων πέρα των 30 ετών και η χώρα δεν καταβάλει τοκοχρεολύσια για τμήμα των δανείων του EFSF έως το 2023.
Οι θετικές αυτές συνθήκες δανειοδότησης έδωσαν στην Ελλάδα δημοσιονομικές «αποταμιεύσεις» που υπερέβησαν τα 16 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, κάτι που αναλογεί σε πάνω από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ για κάθε ένα από τα δύο τελευταία χρόνια.ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc