Σε τεντωμένο σχοινί

Επισκόπηση τύπου

Σε τεντωμένο σχοινί

Το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων επικεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, στο ζήτημα της Ελλάδας εν όψει και της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Χθες το βράδυ στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στην κρατική τηλεόραση η συζήτηση για το χρέος και την πορεία της Ελλάδας από εδώ και πέρα ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των καλεσμένων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, που συχνά αποκαλείται και «πατέρας του ευρώ» έδειξε ότι δεν έχει καμία κατανόηση για την κυβέρνηση Τσίπρα ιδίως από τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε θετική τροχιά πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας η νέα κυβέρνηση. Στην εκπομπή, που σημειώνει κορυφαία νούμερα τηλεθέασης, βρέθηκαν επίσης ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, αλλά και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ του κόμματος «Η Αριστερά», η οποία είχε έντονο διάλογο με τον Τέο Βάιγκελ.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τις προσωπικές αντιπαλότητες που έχουν δημιουργηθεί καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel. Συγκεκριμένα παραθέτει ένα χρονικό των συναντήσεων και δηλώσεων στην Ευρώπη καθώς και ένα χρονικό της εξέλιξης των σχέσεων με την Ελλάδα. «Αρχικά ο Τσίπρας είχε δυο θεσμούς με το μέρος του» αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από τη μια τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε επικρίνει αρκετές φορές τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και απαιτούσε να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης για τις χώρες της κρίσης και από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είχε πιέσει αρκετές φορές τους Ευρωπαίους να περικόψουν το χρέος των Ελλήνων». Έκτοτε όμως το κλίμα έχει ανατραπεί με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον διάλογο του έλληνα υπουργού Οικονομικών με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «'Για να γίνει διάλογος χρειάζεται να υπάρχουν ενήλικες στην αίθουσα' με αυτή την πρόταση η Λαγκαρντ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχασε οποιαδήποτε συμπάθεια μπορεί να είχε. Πλέον η αμηχανία είναι διάχυτη» επισημαίνει ο δημοσιογράφος. «Κομισιόν, Eurogroup, ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν μπορούσαν να φανταστούν για μήνες ότι οι Έλληνες θα ρίσκαραν μέχρι τέλους». Πάντως το δημοσίευμα κλείνει με την διαπίστωση ότι όλα αυτά δεν αποτελούν απαραίτητα κακούς οιωνούς για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αφού οι νέες προτάσεις από την Αθήνα αφήνουν περιθώρια ελπίδας.
«Η Ελλάδα βρισκόταν σε δρόμο ανάπτυξης»
«Δείχνει θρασύτητα το γεγονός ότι η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθυμία των εταίρων να συγκρατήσουν τη νομισματική ένωση»
«Δείχνει θρασύτητα το γεγονός ότι η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθυμία των εταίρων να συγκρατήσουν τη νομισματική ένωση»
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα ασκεί σήμερα σε άρθρο της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος δεν συμμερίζεται τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης περί καταστροφής ευκαιριών για το έθνος σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των δανειστών και πιστεύει ότι αυτές αποσκοπούν στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή στην πορεία της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης. «Σε αυτόν τον δρόμο φαινόταν ότι βρισκόταν ήδη η χώρα», γράφει χαρακτηριστικά, «μέχρι που ήρθαν Τσίπρας και Σια, ζητώντας βοήθεια και αρνούμενοι τους όρους για την παροχή της. Το μότο τους: Δικό μας είναι το πρόβλημα; Δικό τους είναι! Είναι λυπηρό», αναφέρει ο δημοσιογράφος. «Δείχνει θρασύτητα το γεγονός ότι η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθυμία των εταίρων να συγκρατήσουν τη νομισματική ένωση και να μην αφήσουν τα πράγματα να οδηγηθούν σε Grexit». Ο σχολιαστής κλείνει το άρθρο του με την εξής παρατήρηση: «Στην Ευρώπη όλοι έχουν ευθύνη, κάποιοι επωμίζονται μεγαλύτερο φορτίο. Κρίμα που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κοινότητας ευθύνης και το μόνο που κάνει είναι να την χλευάζει».
Οι λόγοι για τους οποίους η εφημερίδα Bild υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρουσιάζονται στο σημερινό της φύλλο. Αξιολογεί ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει. «Η ζημιά που δέχεται η δημοκρατία μας και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη γερμανική πολιτική από ένα επιπλέον πακέτο στήριξης, ενάντια σε κάθε λογική, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι η ζημιά που θα προξενούσε ένα πιθανό Grexit.» αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον η εφημερίδα βλέπει και τις επιδράσεις που έχουν οι σημερινές σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Κάθε φορά που υποκύπτουν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην θρασύτητα της ελληνικής κυβέρνησης εκπέμπεται ένα μοιραίο μήνυμα. Ψηφήστε ακροαριστερούς, που αντιτάσσονται σε όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συμβάσεις και θα ανταμειφθείτε με βοήθεια δισεκατομμυρίων. Το Ποδέμος στην Ισπανία λέει «gracias» (…)», γράφει χαρακτηριστικά η Bild.
Αλεξάνδρα Κοσμά  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc