Οικονομία Όλα της συμφωνίας δύσκολα

Οικονομία

Όλα της συμφωνίας δύσκολα

Από μια κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές εμμένουν, ο Τσίπρας αντιδρά και σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο ίσως οδηγηθεί σε μια πικρή νίκη. Η ΕΚΤ δίνει παράταση ζωής, άραγε και παράταση της χρεοκοπίας;
Ενώ αργά το μεσημέρι ξεκινούν εργασίες του Συμβούλιου Κορυφής των 28, όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να εγκρίνει συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, το ίδιο το πρόγραμμα παραμένει ακόμη ζητούμενο. Από νωρίς το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν τις διαβουλεύσεις, στις οποίες λίγο αργότερα προστέθηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός. Ο στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος μετά τις ενστάσεις που προέβαλε κυρίως το ΔΝΤ για τα υφεσιακά μέτρα της ελληνικής πρότασης. Υπάρχει χρονική διορία μέχρι το μεσημέρι για να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, προκειμένου να τεθεί υπό έγκριση στο Eurogroup.

Αιτήματα Σόιμπλε
Οργισιμένος εισήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Eurogroup ο Σόιμπλε
Οργισμένος εισήλθε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Eurogroup ο Σόιμπλε
Αν και σήμερα είναι μια άλλη μέρα, από το χθεσινό Eurogroup και τις δηλώσεις ορισμένων υπουργών Οικονομικών διεφάνη το δύσκολο του σημερινού εγχειρήματος. Υπάρχει έντονος εκνευρισμός στις τάξεις των υπουργών με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά την εφημερίδα Bild δεν κάνει πλέον καμιά προσπάθεια για να κρύψει τη διαφωνία του απέναντι στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας από την καγκελάριο. Όταν χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο η Μέρκελ του ευχήθηκε καλή επιτυχία, δεν απάντησε. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά 4 έγγραφα από την Ελλάδα για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης: επίσημη αίτηση για παράταση του προγράμματος, συμφωνία με τους θεσμούς για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έγγραφο που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του χρέους και επίσημη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Από την άλλη πλευρά κατά την FAZ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον μιας «πικρής νίκης». Σε περίπτωση συμφωνίας στις Βρυξέλλες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η καλή είδηση. Η κακή είναι ότι δεν είναι σίγουρο αν θα πρόκειται για ψήφους από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κατά την Süddeutsche Zeitung ακόμη κι αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια χρόνου, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να καταβάλει τη δική του συμμετοχή στη δόση νωρίτερα από τον Αύγουστο, άρα οδηγούμαστε νομοτελειακά σε παράταση του προγράμματος.

«Παρατείνει τη χρεοκοπία η ΕΚΤ»
Σκληρή μέχρι τέλους η Λαγκάρντ
Σκληρή μέχρι τέλους η Λαγκάρντ
Μέσα σε αυτό το απόλυτα ρευστό σκηνικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η μόνη χρηματοδοτική πηγή των ελληνικών τραπεζών, που αιμορραγούν όσο δεν βρίσκεται λύση και εμμέσως του κράτους. Ήδη έχει αποδεσμεύσει 90 δις ευρώ από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας ΕLA και 4 φορές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα για να ενισχύσει τα τραπεζικά αποθέματα από ένα bank run σε δόσεις, όπως αναφέρει η FAZ. Είναι και η τελευταία σωτηρία. Το εργαλείο αυτό πρέπει κανονικά να χρησιμοποιείται εκτάκτως και μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τράπεζες που δεν είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο, εάν δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να ανακεφαλαιοποιηθούν. «Προφανώς η ΕΚΤ κλείνει το ένα μάτι, ειδάλλως θα έπρεπε να σταματήσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας από τον ELA», σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Αλλά αυτό θα ήταν σαν να έκοβαν το ομφάλιο λώρο ζωής και να οδηγούσαν την Ελλάδα σε Grexit, κι αυτό θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Τα όρια ανάμεσα στον ELA και στην παράταση της χρεοκοπίας είναι πολύ ρευστά», υποστηρίζει επικριτικά η ΄Ελκε Κένιχ, πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής των Γερμανικών Τραπεζών (Bafin).
Με τη μεταφορά γιγαντιαίων ποσών από την ΕΚΤ προς το διάτρητο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σαν να χρηματοδοτείται η διαφυγή κεφαλαίων μέσω του bank run. Και ο αρθρογράφος υπογραμμίζει το σουρεαλιστικό σκηνικό ενός χρεοκοπημένου κράτους που στηρίζει τις τράπεζες, που αυτές με τη σειρά τους στηρίζουντο κράτος αγοράζοντας κρατικά ομόλογα μικρής διάρκειας. «Εδώ αγκιστρώνονται δύο πνιγμένοι, ο ένας από τον άλλο», σημειώνει η εφημερίδα. «Η ΕΚΤ» παρατηρεί, «με το αυξάνει την βοήθεια μέσω του ELA, δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει τη διαμάχη με τους δανειστές (…) Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όλα αυτά τα χρήματα πάνε χαμένα επιβαρύνοντας τον ευρωπαίο φορολογούμενο».
Ειρήνη Αναστασοπούλου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»