Εκτακτη ρευστότητα από ΕΚΤ στις τράπεζες

Εκτακτη ρευστότητα από ΕΚΤ στις τράπεζες

Στήριξη στις ελληνικές τράπεζες με έκτακτη παροχή ρευστότητας έδωσε χθες το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την απόφαση του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι «θωράκισε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνοντας έμπρακτα ό,τι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά τη χρηματοδότησή του
Με την απόφαση του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι «θωράκισε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνοντας έμπρακτα ό,τι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά τη χρηματοδότησή του
Με την απόφασή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ «θωράκισε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή του, ενώ όπως τονίζεται από καλά πληροφορημένες πηγές, όλοι αναμένουν θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο για πρώτη φορά δεν ανακοινώθηκε επισήμως το ποσό αύξησης του ELA, το οποίο άλλες πηγές ανεβάζουν στα 3,3 δισ. ευρώ και άλλες πηγές το προσδιορίζουν στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αίτημα προς την ΕΚΤ ήταν για έκτακτη παροχή ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ.
Οπως είναι γνωστό, το αίτημα κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης και το ποσό εγκρίθηκε λίγες ώρες αργότερα από το ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 22 Ιουνίου για για αύξηση του ELA αν χρειαστεί.
Κοινές δράσεις
«Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις της ΤτΕ και της ΕΚΤ», δήλωσε χθες το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον συντονιστή της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην ανακοίνωση της ΤτΕ σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και ότι «διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές, όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην προχθεσινή Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί δεν είναι μεγάλη. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες ημέρες και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας».
Εκροές
Ωστόσο συνεχίστηκε και χθες η εκροή καταθέσεων, η οποία -σύμφωνα με τραπεζικές πηγές- κινήθηκε στην περιοχή του 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ. Η ένταση του φαινομένου αποδίδεται αφενός στα αιτήματα που είχαν δεχθεί οι τράπεζες από τους καταθέτες τις προηγούμενες ημέρες και αφετέρου στην αυθόρμητη προσέλευση πελατών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σημειώνεται ότι οι εκροές που έχουν αντιμετωπίσει οι τράπεζες από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουνίου ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, ποσό που δεν καλυπτόταν επαρκώς από το διαθέσιμο «μαξιλάρι» ρευστότητας και γι' αυτό είχαμε την έκτακτη ανανέωση του ορίου ELA. Το συνολικό ποσό του ELA -πριν από τη χθεσινή απόφαση- ανερχόταν στα 84,1 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν δανειστεί μέσω του ευρωσυστήματος 118 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 66% του ΑΕΠ της χώρας.
Πλέον το ποσό αυτό έχει ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 36,3 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις collaterals αξίας άνω των 220 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι τράπεζες διαθέτουν και απόθεμα εγγυήσεων ύψους 47 δισ. ευρώ, τα οποία με το υφιστάμενο «κούρεμα» δίνουν 36 δισ. ευρώ ρευστότητα από τον Εκτακτο Μηχανισμό.
Εφη Καραγεώργου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»