«Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη»

Πολιτική

«Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη»

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ευρωζώνη» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Το Eurogroup θα συνεχιστεί χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλεί τους εταίρους σε μια συμφωνία «ύστατης στιγμής» μέχρι την Τρίτη.
Μετά από περίπου δύο ώρες διαβουλεύσεων σε βαρύ κλίμα το Eurogroup ολοκλήρωσε την έκτακτη συνεδρίασή του για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως όλα δείχνουν το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης. Σε αυτήν την περίπτωση παραμένει αμφίβολο εάν η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα θα συνεχίσει να λαμβάνει έκτακτη στήριξη ρευστότητας για τις τράπεζές της. Το Eurogroup απέρριψε έτσι το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για επέκταση του προγράμματος πέραν τις 30ης Ιουνίου, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις με την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών.
Συνέχεια Eurogroup με θέμα τις «συνέπειες» της απόφασης
Xωρίς τον Γ. Βαρουφάκη συνεχίζεται το Eurogroup
Xωρίς τον Γ. Βαρουφάκη συνεχίζεται το Eurogroup
Όπως επιβεβαίωσε στη συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος του Eurogroup, η συνεδρίαση των υπόλοιπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν για τις «συνέπειες» αυτής της απόφασης και να «προετοιμάσουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η σταθερότητα της ευρωζώνης να θωρακιστεί σε υψηλά επίπεδα».
Από την πλευρά του ο έλληνας υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η άρνηση του Eurogroup να παρατείνει για λίγες μέρες ή μερικές εβδομάδες το ελληνικό πρόγραμμα πλήττει σίγουρα την αξιοπιστία της ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον έλληνα υπ. Οικονομικών ακόμη και τώρα είναι ανάγκη να επιτευχθεί «μία συμφωνία ύστατης στιγμής». Αναφορικά με το δημοψήφισμα τόνισε «ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να το ανακαλέσει», δηλώνοντας μάλιστα ότι εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τρίτη, τότε η απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι «ναι».
Στο μεταξύ, σε λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου, αναμένεται συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Der Spiegel: Στα πρόθυρα πτώχευσης η Ελλάδα
Σε περίπτωση που όντως οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup οδηγηθούν σε αδιέξοδο, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για πτώχευση, γράφει το περιοδικό Der Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση που παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Ήδη την ερχόμενη Τρίτη η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ. Η διορία αποπληρωμής εκπνέει στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσιγκτον, δηλαδή στις 7μμ ώρα Ελλάδας.
Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, afp, rtr)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»