Το δημοψήφισμα διχάζει το Βερολίνο
Πολιτική
Το δημοψήφισμα διχάζει το Βερολίνο
«Μη αποδεκτό» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Πρόκειται για τον «σωστό δρόμο, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία», αντιτείνει η Αριστερά.
Πολιτικές αντιπαραθέσεις προκαλεί στο Βερολίνο το σχεδιαζόμενο για την ερχόμενη Κυριακή δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του ARD (Morgenmagazin) ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ επέκρινε δριμύτατα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι αποδεκτό».
Με τον τρόπο αυτό τίθεται υπό ομηρία ο ελληνικός λαός, τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι προέβησαν σε μεγάλες παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.
Σε περίπτωση που οι έλληνες πολίτες δεν ανταποκριθούν στην προτροπή της κυβέρνησης και δεν καταψηφίσουν τις προτάσεις των δανειστών, «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί». Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντούτοις αυτό θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο». Αυτό που προέχει, όπως είπε, είναι να προστατευτεί η ευρωζώνη.
Κριτική της Αριστεράς στη Μέρκελ
«Πιστεύω ότι είναι ο σωστός δρόμος, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία», είπε η πρόεδρος της Linke Κάτια Κίπινγκ
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος η ανάγνωση των εξελίξεων από το κόμμα της Αριστεράς, που υπεραμύνθηκε της απόφασης Τσίπρα να θέσει τις προτάσεις των δανειστών στην κρίση του ελληνικού λαού. «Πιστεύω ότι είναι ο σωστός δρόμος, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Linke Κάτια Κίπινγκ, η οποία μίλησε επίσης το πρωί στο Morgenmagazin.
«Οι πολίτες θα πληρώσουν τα σπασμένα και γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι», είπε η αριστερή πολιτικός, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα περικοπών.
Ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και τη νομισματική ένωση θα ισοδυναμούσε με αποτυχία για την πολιτική της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια. «Τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η καγκελάριος υπό την οποία ξεκίνησε πιθανότατα η αρχή του τέλους της ευρωζώνης».
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd)
Comments