Οικονομία Οριστικό τέλος χρόνου για το δεύτερο πρόγραμμα
Οικονομία
Οριστικό τέλος χρόνου για το δεύτερο πρόγραμμα
Με την πάροδο των ημερών ένα σενάριο Grexit φαίνεται πιο πιθανό ενώ έχουν εξανεμιστεί και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης. Αμερικανοί οικονομολόγοι στο πλευρό του Τσίπρα.
Σε λίγες ώρες και δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά - μέχρι τώρα - στην ύστατη πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για νέες διαπραγματεύσεις το δεύτερο μνημόνιο περνά στην ιστορία. Πέντε χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας υπό την εποπτεία των θεσμών η χώρα πορεύεται από αύριο εκτός της διεθνούς προστατευτικής ομπρέλας.
Πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης
Πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης
Το φάσμα της χρεοκοπίας φαντάζει πλέον ως αναπόδραστο ενδεχόμενο, όπως προβλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών, και θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Η αντίληψη αυτή έχει εδραιωθεί την τελευταία εβδομάδα και στη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία θεωρεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη η σχετική διαδικασία. Σε αυτό επικουρούν και οι δηλώσεις των γερμανών πολιτικών, όπως σήμερα του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι με αυτήν την κυβέρνηση είναι σχεδόν αναπόφευκτο ένα Grexit. «Νομίζω ότι ένα συντεταγμένο σχέδιο εξόδου είναι τελικά ο καλύτερος δρόμος και για τις δύο πλευρές». Για τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες βράδυ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη οφειλόμενη δόση του 1, 54 δις ευρώ προς το ΔΝΤ, αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες. «Εάν πρέπει να καταβληθεί κι άλλη βοήθεια θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν και πάλι από την αρχή, διότι αυτό το πρόγραμμα εκπνέει και συνεπώς δεν υφίσταται πλέον καμιά βάση για διαπραγματεύσεις». Από την πλευρά του ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στην τηλεόραση France 2, εξέφρασε την λύπη του που η ελληνική κυβέρνηση έκανε πίσω «την τελευταία στιγμή» και τόνισε ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις
Η λιτότητα σκοτώνει την οικονομία
Η λιτότητα σκοτώνει την οικονομία
Και ενώ από την έκβαση του δημοψηφίσματος θα κριθούν πολλά ακόμη και για το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης αμερικανοί οικονομολόγοι τάσσονται στο πλευρό του Α. Τσίπρας επικρίνοντας ευθέως τους Ευρωπαίους για την εμμονή τους στην πολιτική της λιτότητας. Ο Μαρκ Τσάντλερ από το την αμερικανή US- Bank BBH επιδεικνύει μεγάλη κατανόηση για την Ελλάδα και λιγότερη για την υπόλοιπη ευρωζώνη Και ναι με . παρατηρεί ότι έσπασαν τα νεύρα στην μη έμπειρη ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτό αφορά στην πολιτική αδεξιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, στο οικονομικό τομέα ο Τσάντλερ επικρίνει ανοιχτά την πολιτική λιτότητας. Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, που είναι και σύμβουλος του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν διστάζει να αναφέρει και ονόματα, στους Μέρκελ, Γκάμπριελ, Ολάντ και Ρέντζι και Γιούνκερ, που τους καταγγέλλει επειδή συστήνουν ανοιχτά στους Έλληνες να δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα.
Ο νομπελίστας οικονομολόγο Γιόζεφ Στέγκλιτς προειδοποιεί ότι με την πολιτική λιτότητας καταστρέφεται η ελληνική οικονομία και αποσταθεροποιείται η ζώνη του ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση και ο Πολ Κρούγκμαν, που στην στήλη του στους New York Times καλεί τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» και την ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάσει εν ανάγκη την έξοδο από το ευρώ.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (Handelsblatt, dpa, reuters, afp)
Comments