«Να΄ ναι καλά οι Έλληνες»

Επισκόπηση τύπου

«Να΄ ναι καλά οι Έλληνες»

Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα του επικείμενου δημοψηφίσματος και τι θα σήμαινε ενδεχόμενο Grexit για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη; Και, μήπως τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να ευγνωμονεί τους Έλληνες για όλα αυτά;
«Που ακριβώς έγκειται η ευκαιρία του δημοψηφίσματος», διερωτάται η Frankfurter Rundschau; «Στο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και μαζί με αυτόν το κόμμα του, είναι διατεθειμένοι να καταψηφιστούν από το λαό. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αποδεχθεί τους όρους των πιστωτών. Με τον τρόπο αυτό θα καταπατούσε τα πιστεύω του και τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Ο λαός όμως μπορεί. (…) Από την πλευρά των πιστωτών θα ήταν πιο συνετό να αντιδράσουν σε αυτή την προσφορά και να είχαν παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα κατά μία ή δυο εβδομάδες. Έτσι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα υπό κανονικές συνθήκες. Με τον τρόπο που έγινε όμως επικρατεί χάος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».
Να ευγνωμονούμε τους Έλληνες
Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, υπό μια έννοια αυτοί που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική μπορούν να ευγνωμονούν τους Έλληνες αφού οι τελευταίοι αναδεικνύουν τους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα¨
"Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, υπό μια έννοια αυτοί που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική μπορούν να ευγνωμονούν τους Έλληνες αφού οι τελευταίοι αναδεικνύουν τους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα"¨
«Η κοπιαστική μάχη για την Ελλάδα θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Διότι στα πρωθυπουργικά γραφεία των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η αποπομπή μιας έστω και τόσο μικρής χώρας θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα από μια διασταλτική ερμηνεία των αρχών και κανόνων που το θεμελιώνουν. Η καγκελάριος υποσχέθηκε στους Έλληνες συμβιβαστική διάθεση και ζήτησε το ίδιο και από εκείνους. Χωρίς αυτή την ικανότητα, όπως είπε, η Ευρώπη είναι χαμένη. Αυτό όμως ισχύει και για μια Ευρώπη που δεν αντιλαμβάνεται τα όρια ενός συμβιβασμού».
Η ελληνική κρίση επισπεύδει την αναγκαία συζήτηση για το μέλλον του κοινού νομίσματος, αποφαίνεται σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Να’ ναι καλά οι Έλληνες». Η αρθρογράφος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι την ώρα που φθίνει η εμπιστοσύνη προς το ευρώ και οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές, το ελληνικό ζήτημα έρχεται να αναδείξει ορισμένα καίρια ερωτήματα: «Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια νομισματική ένωση η οποία μέσα σε πέντε χρόνια δεν κατάφερε να τιθασεύσει την κρίση χρέους μιας χώρας που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών οικονομικών της επιδόσεων; Και επιπλέον, πώς θα εξελιχθεί ένα ευρω-κλαμπ όπου δεν εκλέγονται πια μετριοπαθή και κεντρώα κόμματα, αλλά όπου αναλαμβάνουν την εξουσία ακραίοι αριστεροί ή δεξιοί, τώρα στην Αθήνα, αργότερα ενδεχομένως στη Μαδρίτη και το Παρίσι;». (…) Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, υπό μια έννοια αυτοί που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική μπορούν να ευγνωμονούν τους Έλληνες αφού οι τελευταίοι αναδεικνύουν τους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Τον Νοέμβριο ψηφίζει η Ισπανία και το κίνημα διαμαρτυρίας Podemos βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Στη Γαλλία ανεβαίνουν τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου, εκεί ψηφίζουν το 2017. Πολίτες που ψηφίζουν ακραία, επενδυτές που αμφιβάλουν, μια κυβέρνηση που αρνείται, όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρα μηνύματα. Η νομισματική ένωση θα πρέπει να συσπειρωθεί ενώ οι ευρω-διασώστες θα πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν δυσάρεστα δεδομένα. Για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται να υπάρξει άλλη συμβιβαστική φόρμουλα η οποία θα αποσιωπά, μέσω μιας νέας παράτασης, ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Υπάρχουν για όλους αποδεκτές λύσεις οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν. Επιπλέον, η κρίση προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να επιβληθεί μια κοινή, δεσμευτική οικονομική πολιτική, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον του ευρώ».
ΣΥΡΙΖΑ ή Ευρώπη;
Ο ελληνικός λαός υποφέρει λόγω της ξεροκεφαλιάς του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα
"Ο ελληνικός λαός υποφέρει λόγω της ξεροκεφαλιάς του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα"
Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Κλειστές τράπεζες, μαζικές αγορές και τεράστιες ουρές έξω από τα βενζινάδικα (…): ο ελληνικός λαός υποφέρει λόγω της ξεροκεφαλιάς του αριστερού λαϊκιστή Τσίπρα. Όλη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Τι θα γίνει εάν στις 5 Ιουλίου η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του μεταρρυθμιστικού προγράμματος των δανειστών; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τελείωνε και πιθανότατα θα υπήρχε σύντομα μια νέα κυβέρνηση και νέες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Τι θα γίνει όμως εάν η πλειοψηφία απορρίψει το πρόγραμμα διάσωσης και περικοπών; Οι συνέπειες θα ήταν βαρύτατες και η χρεοκοπία θα πλησίαζε επικίνδυνα. Εκ των πραγμάτων το διακύβευμα της Κυριακής είναι ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ευρωζώνη και ΣΥΡΙΖΑ ή Ευρώπη.
«Δεν είναι μόνον ότι το δημοψήφισμα αυτό έρχεται πολύ αργά», σχολιάζει η αυστριακή Die Presse. «Σύμφωνα με τον Τσίπρα, δεν πρόκειται για δημοψήφισμα που αφορά την παραμονή στο ευρώ. Εντούτοις ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Έλληνες. Είτε θα ακολουθήσουν και πάλι τη σκληρή, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση επιτυχή μεταρρυθμιστή πορεία που είχαν υιοθετήσει μέχρι πριν από μισό χρόνο, είτε θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξαφνικά μέσω ενός αιτήματος εξόδου. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Αντιθέτως θα γίνει μέσω της υφέρπουσας εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν πλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».
Το ενδεχόμενο εξόδου και τις συνέπειες ενός Grexit σχολιάζει σήμερα η γαλλική Le Monde: «Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει -ή θα είχε- δραματικές συνέπειες για όλους. Εκείνοι όμως που θα υπέφεραν περισσότερο είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι όμως στην συντριπτική πλειονότητά τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα έπρεπε να έχουν την πολιτική ευπρέπεια να τους γλιτώσουν από αυτή την καταστροφή. Και να επιδείξουν επιτέλους υπευθυνότητα».
Κώστας Συμεωνίδης  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»