«Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη»

Οικονομία

«Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη»

Μετρημένος στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Γιούνκερ για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. «Με στόχο μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία» προσέρχεται ο Τσίπρας.
«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία ώστε να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς», δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τις παράλογες αυξήσεις σε ηλεκτρισμό για την μεσαία λαϊκή οικογένεια, να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρριθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την παταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, μετρημένος στις δηλώσεις του εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες μέρες, αλλα δεν έχουν καταλήξει ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά υποδεχόμενος τον Αλ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει (δεν είναι σε θέση να προβλέψει) αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία.
Στο μεταξύ, σε λίγο αναμένεται η συνάντηση Γιούνκερ-Tσίπρα να διευρυνθεί με τη συμμετοχή του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Μπενουά Κερέ.
Προετοιμασία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής
Διαδοχικές συναντήσεις έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με τους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Κερέ.
Διαδοχικές συναντήσεις έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με τους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Κερέ.
Η ελληνική πρόταση εξετάζεται από το πρωί σε τεχνοκρατικό επίπεδο από τους εκπροσώπους των θεσμών αλλά και τους τεχνοκράτες των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ώστε να είναι έτοιμη να τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα το πρωί η πρόταση της Κομισιόν είχε χαρακτηριστεί ως «καλή βάση για πρόοδο» από τον Μάρτιν Σελμάιερ, διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται θετικά από τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στόχος των δύο συναντήσεων είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup, που θα ξεκινήσει στις 12:30 υπό την προεδρία του κ. Ντάισελμπλουμ.
Στις 18:30 δηλαδή μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, ενώ στις 19:00 θα ξεκινήσει η συνεδρίαση των 19 ηγετών της ευρωζώνης, στην οποία θα λάβουν μέρος επίσης η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»