Η Κύπρος προσπαθεί να κερδίσει ξένους επενδυτές

Η Κύπρος προσπαθεί να κερδίσει ξένους επενδυτές

Εκδήλωση στο Βερολίνο για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επενδυτές κυρίως από τη Γερμανία στρέφονται προς την Κύπρο, που δείχνει να ανακάμπτει από την κρίση.
Σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου Kempinski στο Βερολίνο ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων παρουσιάζει τομείς που ενδείκνυνται για ξένες εταιρείες, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Μεγαλόνησο. Εκτός από τη γερμανική πρωτεύουσα η παρουσίαση που διοργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού σε συνεργασία με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Κύπρου θα επαναληφθεί στο Ντίσελντορφ και στο Μόναχο. Μετά από δύο χρόνια οικονομικής κρίσης η Λευκωσία επιδιώκει να ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
Επιχειρηματικός κόμβος
“Η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας τους τελευταίους 12 μήνες στην Κύπρο οφείλεται σε γερμανικές εταιρείες, τονίζει ο Στέφαν Νόλτε
“Η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας τους τελευταίους 12 μήνες στην Κύπρο οφείλεται σε γερμανικές εταιρείες", τονίζει ο Στέφαν Νόλτε
Το “άνοιγμα” στη Γερμανία δεν είναι τυχαίο. Ήδη η γερμανική δραστηριότητα στην Κύπρο είναι δυναμική. Προπαντός στον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος εδώ χρόνια σε μεγάλο βαθμό “γερμανοκρατείται”. Στους γερμανούς επενδυτές οφείλεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα ξένων, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα επισημαίνει ο γερμανός Στέφαν Νόλτε, διευθυντής της εταιρείας παροχής συμβουλών σε ξένους επενδυτές, SHANDA CONSULT, στη Λευκωσία: “Η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας τους τελευταίους 12 μήνες στην Κύπρο οφείλεται σε γερμανικές εταιρείες. Οι επενδύσεις αφορούν την ανανεώσιμη ενέργεια, τον τουρισμό, προπαντός τα ξενοδοχεία, τα γήπεδα γκολφ και τον εναλλακτικό τουρισμό, πχ. τον αγροτουρισμό. Πρόκειται για μεσαίες γερμανικές εταιρίες.”
Η Κύπρος δεν είναι μόνο λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών (πχ. 12,5% στον εταιρικό φόρο) ελκυστική για ξένους επενδυτές. Επίσης το γεγονός ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ που γειτονεύει άμεσα με την Μέση Ανατολή αποτελεί ένα επιπρόσθετο ελκυστικό στοιχείο, τονίζει ο Χάρης Παπαχαραλάμπους: “Η Κύπρος ως αγορά είναι σαν μια πόλη της Γερμανίας, αν το πάρουμε αναλογικά. Με 850.000 κατοίκους οι δυνατότητες είναι σχετικά λίγες. Βέβαια, αυτό που προσφέρει η Κύπρος πολύ περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι η τοποθεσία της και οι σχέσεις που έχει με την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Μη ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι επιχειρηματικό κέντρο για πάρα πολλές εταιρείες απ' όλο τον κόσμο.”
Επένδυση στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ο σύμβουλος Ν. Αγιομαμίτης ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευσή τους
Ο σύμβουλος Ν. Αγιομαμίτης ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευσή τους
Οι προϋποθέσεις για επενδύσεις είναι ευνοϊκές: πολιτική σταθερότητα, ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή ειδίκευση, ένα πλατύ φάσμα επαγγελματικών υπηρεσιών. Εκτός από τους τομείς που ήδη αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Κύπρου προβάλουν την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, των λιμανιών και της εταιρείας ηλεκτρισμού και αναφέρονται στο νόμο που έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία καζίνου με ξενοδοχειακή μονάδα. Ο Νικόλας Αγιομαμίτης από την εταιρεία παροχής χρηµατοοικονοµικών συµβούλων Deloitte στη Λεμεσό αναπτύσσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η δραστηριοποίηση στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής και η συνεχής ηλιοφάνεια σε σχέση με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη που καθιστούν την επένδυση αποδοτικότερη.
“Κάποια από το υφιστάμενα έργα έχουν σταθερή επιδότηση πάνω στην παραγωγή τους. Ενώ θα μπορούσαν ακόμη να επενδύσουν στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, ο οποίος είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί το δίκτυο στην Κύπρο, όπως είναι σήμερα, μπορεί να εντάξει ως ένα σημείο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί. Άρα ο τομέας της αποθήκευσης είναι πολύ σημαντικός. Θα βοηθήσει να ενταχθούν περισσότερο συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.”
Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών που επισκέφτηκαν την εκδήλωση στο Βερολίνο η ήταν εκπρόσωποι δικηγορικών γραφείων, τα οποία αξιοποίησαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κύπρο, το νομικό πλαίσιο για ξένες επενδύσεις και να συνάψουν σχέσεις με κυπριακά δικηγορικά γραφεία που επίσης συμμετείχαν στην εκδήλωση. Αυτό δεν είναι απογοητευτικό. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στο πλαίσιο της επίπονης διαδικασίας ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc