Πολιτική Η κρίση έχει πολλούς πατέρες
Πολιτική
Η κρίση έχει πολλούς πατέρες
Μεσούσης της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή το δημοψήφισμα ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικοί για θέματα της ευρωζώνης συζητούν στο πολιτικό ίδρυμα Friedrich-Ebert στο Βερολίνο το ελληνικό ζήτημα.
«Ήταν να μιλήσουμε για την Ευρώπη και τώρα μιλάμε μόνο για την Ελλάδα» διαπίστωνε ένας σχεδόν έκπληκτος Χάνς Άιχελ. Την Δευτέρα το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συμμετείχε με άλλους προσκεκλημένους σε εκδήλωση του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού ιδρύματος Friedrich-Ebert με θέμα τη σημασία που έχει για το μέλλον του ευρώ η επιβολή όρων στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη
Πολύ σύντομα όμως, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του υπουργείου Οικονομίας, επικεντρώθηκε στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα και τις συνέπειες που πιθανώς θα έχει η έκβαση του. Ο Χάνς Άιχελ πάντως απέρριψε τη σκέψη ότι το διακύβευμα είναι το Grexit.
«Δεν βλέπω ποιο πρόβλημα θα λυθεί αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Το μόνο που βλέπω είναι ότι θα δημιουργηθούν καινούργια προβλήματα. Το χρέος για την Ελλάδα δεν θα είναι βιώσιμο και θα πρέπει να περικοπεί, κάτι που εγώ θα το θεωρούσα λάθος. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα κατέρρεε και θα έπρεπε να παρθούν άμεσα μέτρα βοήθειας. Επειδή όμως τα Βαλκάνια είναι μια ταραγμένη περιοχή δεν θέλω να φανταστώ τι θα μπορούσε να προκύψει από μια έξοδο. Πρόκειται για μια ανοησία.»
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η επιχειρηματολογία της Ελίζα Φερέιρα. Η νυν σοσιαλδημοκράτης Ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας, εξέφρασε την έκπληξη της «με πόση άνεση» συζητιέται αυτό το διάστημα στην κοινή γνώμη μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ αμφέβαλε αν θα είναι κανείς σε θέση να εξηγήσει στις μελλοντικές γενιές τα αίτια που οδήγησαν στη ρήξη. Κατά την άποψη της «θα πρέπει να γίνει το πάν» για να διατηρηθεί η ευρωζώνη ενωμένη. Η Ελίζα Φερέιρα μιλώντας στη Deutsche Welle δήλωσε:
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι όπως με ένα φράγμα από το οποίο διαρρέει νερό. Αν βγάλεις ένα τούβλο τότε η πίεση του νερού θα αυξηθεί τόσο που θα καταστρέψει το φράγμα. Με άλλα λόγια, συζητάμε για μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση και θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Και, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα ως σήμερα»
«Ναι» στο δημοψήφισμα
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το θέμα του δημοψηφίσματος. Οι συμμετέχοντες απέφυγαν να επιρρίψουν την ευθύνη μόνο σε μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής του σημαντικού τμήματος «Οικονομικές Πολιτικές» του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Ζέρομιν Τσέτελμαϊερ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «έχει πολλούς πατέρες». Σε αυτούς ανήκει και το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο έδινε ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα λιτότητας. Αυτό οδήγησε στην ύφεση της οικονομίας και προκάλεσε μια αρνητική στάση των Ελλήνων για προγράμματα και συνεπώς για μεταρρυθμίσεις. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο ευσταθεί η κατηγορία της ελληνικής κυβέρνησης ότι και το προτεινόμενο πρόγραμμα εμπεριέχει εκτενώς μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα ο κ. Τσέτελμαϊερ απάντησε ως εξής:
«Το ένα μέρος του προγράμματος αποτελείται από μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Το εύρος αυτών των μέτρων είναι μικρότερο από αυτό που συζητιόταν πριν από τρεις μήνες ακόμη, παίρνει δηλαδή υπόψη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να το είχε δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και επειδή θα εφαρμοζόταν στο πλαίσιο ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου με αναπτυξιακά στοιχεία και την προοπτική μελλοντικής χρηματοδότησης. Ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να μην το δεχτεί. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ψηφίσει με 'Ναι'».
Μια αναλυτικότερη άποψη γύρω από αυτό το ζήτημα ανέπτυξε ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπεύθυνος για θέματα οικονομικής πολιτικής του ΚΙΔΗΣΟ. Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. Αυτή θα πρέπει κατόπιν να τη θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού, όχι κατ΄ ανάγκη αυτή την Κυριακή, αλλά αφού δοθεί χρόνος και περιθώριο στους πολίτες να συζητήσουν το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας. Όπως δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στη Deutsche Welle:
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε τη χώρα χωρίς πρόγραμμα μετά την Τρίτη. Αυτό θα την οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες. Είναι μια πρωτοβουλία που κανείς δεν θα έπρεπε να είχε πάρει. Δεν διαφωνούμε με το δημοψήφισμα, διαφωνούμε με τον τρόπο που γίνεται.»
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Comments