Σάββατο, D - Day για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σάββατο, D - Day για την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Αποφασιστική ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Σάββατο η Άγκελα Μέρκελ. Στο Eurogroup, το τέταρτο της εβδομάδας, αναζητείται συμβιβασμός. Οργή για την στάση της ελληνική κυβέρνησης και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διήρκησαν χθες πάνω από δέκα χώρες. Στο Συμβούλιο Κορυφής, επί δύο ώρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 προσπαθούσαν να πείσουν τον έλληνα πρωθυπουργό να υποχωρήσει και να αποδεχθεί το κείμενο των δανειστών. Το Σάββατο θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για να βρεθεί συμβιβασμός, κάτι που ισοδυναμεί με έμμεσο τελεσίγραφο.

Έλλειψη εμπιστοσύνης
Μαραθώνιες διεργασίες στην αναζήτηση συμβιβασμού
Μαραθώνιες διεργασίες στην αναζήτηση συμβιβασμού
Όπως μετέδωσε χθες το βράδυ ο ανταποκριτής του ARD στις Βρυξέλλες Ρολφ Ντίτερ Κράουζε ο πρόεδρος της Κομισιόν, στη διάρκεια του δείπνου ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πολύ οργισμένος, όσο ποτέ άλλοτε, «ξαφνιάστηκαν μάλιστα που τον είδαν έτσι οι υπουργοί Οικονομικών και οι αρχηγοί κρατών, γιατί τον ήξεραν ως ένα φίλο της Ελλάδας, που προσπαθούσε όλες αυτές τις μέρες να διαμεσολαβήσει και που ήρθε πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις για εισπράξει ακόμη και τον ψόγο ότι παραήταν εφεκτικός με τους Έλληνες». Έλλειψη εμπιστοσύνης καταγράφεται και από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών. Ο γερμανός δημοσιογράφος μετέδωσε ότι είναι οργισμένοι για τη διαδικασία, ότι 5 λεπτά πριν την συνεδρίαση η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα νέο κείμενο με προτάσεις που εκ των πραγμάτων δεν είχαν χρόνο να εξετάσουν οι υπουργοί, μια ασυνήθιστη διαδικασία ανάμεσα σε πολιτικούς που δεν έγινε χθες για πρώτη φορά. Γενικά υπάρχει τεράστια απογοήτευση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε.

«Να αποφευχθεί ένα Grexit»
M. Σουλτς: να αποφευχθεί ένα Grexit
M. Σουλτς: να αποφευχθεί ένα Grexit
Για την καγκελάριο Μέρκελ τα δυσκολότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά. Το αργότερο την Τρίτη, 30.06, θα πρέπει να συγκληθεί η γερμανική βουλή για να εγκρίνει τη συμφωνία, αφού πρώτα εγκριθεί από την ελληνική βουλή. Πώς θα γίνει αυτό εφικτό, εάν η συμφωνία κλείσει χαράματα Δευτέρας, 29.06 είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να λύσουν οι ερευνητές συμπίεσης του χρόνου. Ο γερμανός επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ θεωρεί αναπόφευκτο ένα Grexit, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του μηνός δεν βρεθεί λύση. «Θα πρέπει να γίνει το παν για να μην φτάσουμε μέχρι εκεί», δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή. Αντίθετα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε το πρωί στη δημόσια τηλεόραση ότι δεν υπολογίζει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Θα πρέπει να αποφευχθεί», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ειρήνη Αναστασοπούλου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»