Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Στο παρά πέντε της εκπνοής του προγράμματος οι υπ. Οικ. της ευρωζώνης απέρριψαν την παράτασή του. Αύριο θα συζητηθεί η νέα ελληνική πρόταση. Σιβυλλικές δηλώσεις του Ζ. Κλ. Γιούνκερ και του μαλτέζου πρωθυπουργού.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που μεσολάβησε ύστερα από τη νέα πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα στήριξης, απερρίφθη καταρχήν το αίτημά της για ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αύριο στις 12.30 ώρα Ελλάδος θα συγκληθεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα το δεύτερο αίτημα-πρόταση της Ελλάδας για ένα νέο διετές χρηματοδοτικό πακέτο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ύψους 30 δις με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας.
Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση
H νέα πρόταση της Ελλάδας για διετή χρηματοδότηση από τον ESM στο αυριανό Eurogroup
H νέα πρόταση της Ελλάδας για διετή χρηματοδότηση από τον ESM στο αυριανό Eurogroup
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του τρέχοντος προγράμματος απερρίφθη λόγω έλλειψης επαρκών χρονικών περιθωρίων για να τεθούν σε κίνηση οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις υπόλοιπες χώρες μέλη. Από την πλευρά του, ο φιλανδός υπ. Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σε tweet ανέφερε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ότι σύντομη παράταση του τρέχοντος προγράμματος καθώς και κούρεμα του χρέους δεν είναι εφικτά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστρίας Έβαντ Νοβότνυ, τον οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η ΕΚΤ αναμένεται από αύριο να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα της συνέχισης παροχής έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα. Ο αυστριακός τραπεζίτης, που εκπροσωπεί τη χώρα του στην ΕΚΤ, άσκησε συγχρόνως έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, επιρρίπτοντας σε αυτήν την ευθύνη για την παρούσα κατάσταση.
«Σημαντικά γεγονότα» στην Αθήνα
«Σημαντικά γεγονότα» συμβαίνουν στην Αθήνα...
«Σημαντικά γεγονότα» συμβαίνουν στην Αθήνα...
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν την καθοριστική τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ανέφερε προς εκπροσώπους της Ένωσης Δημοσιογράφων Ξένου Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «τα σημαντικά γεγονότα» που εκτυλίσσονται αυτήν την ώρα στην Αθήνα μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα απαισιόδοξα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στον διεθνή τύπο για την Ελλάδα. «Πρέπει δυστυχώς – ή τελικά ευτυχώς – να σας αφήσω διότι σημαντικά γεγονότα, για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι, βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε σήμερα το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ότι «Ο κύριος Τσίπρας μας απέστειλε σήμερα γραπτώς τι επιθυμεί. Θα ήταν καλό τώρα να μας πει και τι είναι διατεθειμένος να δώσει», υπογραμμίζοντας ότι «όλα όσα εκτυλίσσονται αυτήν την ώρα, όλα όσα έχουν γίνει μέσα στις τελευταίες ώρες, δεν τα έχω ζήσει σε όλη μου την πολιτική ζωή».
Ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας και αγωνίας που επικρατεί σήμερα σε όλη την Ευρώπη, ιδίως δε μετά τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκάτ, ο οποίος από το βήμα της βουλής της χώρας του υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή ακύρωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.
Δήμητρα Κυρανούδη (dpa, afp, rtr)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»