Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Ολάντ

Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Ολάντ

Τρόπους για να αξιοποιηθούν οι ώρες που μεσολαβούν μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ώστε να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία με την Ελλάδα, αναζήτησαν χθες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ολάντ και Μέρκελ, στη συνομιλία τους, επεσήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στη
Ολάντ και Μέρκελ, στη συνομιλία τους, επεσήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»
Οπως έγινε γνωστό από πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους, οι δύο ηγέτες προέβησαν σε «μια επισκόπηση της κατάστασης» όσον αφορά την ελληνική κρίση. Κατά την τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, διάρκειας μερικών λεπτών, επεσήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να πάρει αποφάσεις μονάχα αν υπάρχει βάση για να ληφθούν αποφάσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters. Αν δεν υπάρξει βάση για να εργαστούμε, η σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε μια «συμβουλευτική σύνοδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην αρχή ότι πρέπει πρώτα οι θεσμοί να φτάσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.
Νωρίτερα χθες ο Φρανσουά Ολάντ είχε απευθύνει έκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επίτευξη μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» μέχρι τη σύνοδο. Το Βερολίνο διεμήνυε την ίδια ώρα ότι θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή», τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία αρκεί να παρουσιάσει η Ελλάδα προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.
Πάνω σε κανόνες
Μιλώντας από την Μπρατισλάβα παρουσία του Σλοβάκου ομολόγου του, ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να επαναληφθούν, οι συνομιλίες να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, αλλά έναν συμβιβασμό βασισμένο στους ευρωπαϊκούς κανόνες». Επεσήμανε δε ότι η σύνοδος κορυφής θα είναι «σημαντική» και πως δεν θα ήθελε μια νέα συνεδρίαση όπου «απλώς θα κάνουμε μια διαπίστωση, αυτήν της αποτυχίας»...
Ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά του πως η Γερμανία θέλει να κάνει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αυτό όμως απαιτεί η χώρα να παίξει τον ρόλο της και να παρουσιάσει προτάσεις. «Βάση για συμφωνία στη Σύνοδο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» υπογράμμισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι πολύ αργά για να γίνει αυτό και φυσικά ελπίζουμε πως είναι πιθανή μια τέτοια συμφωνία».
Ερωτηθείς αν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόνισε πως «επικεντρωνόμαστε στην αποδέσμευση των τελικών κεφαλαίων από το δεύτερο πακέτο διάσωσης».
Ο Β. Σόιμπλε
«Η βάση για οποιαδήποτε λύση για την Ελλάδα παραμένει το υπάρχον πρόγραμμα» έσπευσε να δηλώσει από το Λουξεμβούργο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν μπορούν να προετοιμαστούν ως τη Δευτέρα περισσότερα απ' όσα έχουν ήδη γίνει.
Πεπεισμένος ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή εμφανίστηκε πάντως ο Πέτερ Αλτμάιερ, διευθυντής της γερμανικής Καγκελαρίας, λέγοντας πως «το Bερολίνο θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει «οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρεθούν σε δυσχερή θέση επειδή η κυβέρνησή τους δεν κατανόησε εγκαίρως ότι ο χρόνος τελειώνει».
Ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου συμπλήρωσε ότι η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα θα συμπεριφερθεί τελικά όπως συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Ο Π. Μοσκοβισί
«Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα» δήλωσε στο μεταξύ ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η κάθε μέρα που περνάει είναι σημαντική για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μια ρεαλιστική λίστα μεταρρυθμίσεων.
Με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα επαρκής χρόνος και ξεκαθάρισε ότι τη Δευτέρα οι ηγέτες θα δώσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις για το πώς θα προχωρήσει η ελληνική υπόθεση.
Κατερίνα Κοσμά  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc