Ραγδαίες εξελίξεις-Σε επιφυλακή το πολιτικό σύστημα

Ραγδαίες εξελίξεις-Σε επιφυλακή το πολιτικό σύστημα

Ο διχασμός που έσπειρε το κυβερνών κόμμα εξαπλώθηκε στο εσωτερικό του - Ανοιχτή από τον Γ. Δραγασάκη η απόσυρση του δημοψηφίσματος
Ραγδαίες εξελίξεις-Σε επιφυλακή το πολιτικό σύστημα
7
εκτύπωση  

Σε επιφυλακή έχει τεθεί το πολιτικό σύστημα αναμένοντας  ραγδαίες εξελίξεις  ακόμα και τα ξημερώματα της Τετάρτης έπειτα από τις πολύ αρνητικές εξελίξεις που έφερε η απόφαση για το δημοψήφισμα και η απόφαση του Eurogroup της Τρίτης, που έχουν αφήσει τη χώρα να αιωρείται πάνω από τον γκρεμό χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και δεν είναι βέβαιο αν η πρωτοβουλία του αυτή ακολούθησε ή αν επιχείρησε να διαμορφώσει  την κυβερνητική γραμμή.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί την πρόταση των θεσμών. 
Το Eurogroup συνεδριάζει ξανά το πρωί της Τετάρτης και όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση στέλνει νέα πρόταση  στη βάση της πρότασης Γιούνκερ επιζητώντας συμφωνία που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο.  Σε αυτή τη φάση, είναι βάσιμη η υπόθεση ότι ο υπαινιγμός για την απόσυρση του δημοψηφίσματος χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί από την κυβέρνηση έπειτα από την άρνηση του Eurogroup να δώσει δίμηνη παράταση και νέο διετές πρόγραμμα. Μένει όμως στο τραπέζι το αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM που θα απαιτήσει τη χρηματοδότηση της χώρας με 29 δισ. ευρώ μέσω νέου, τρίτου, μνημονίου.

Την ώρα που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξέπνευσε με επίσημη ανακοίνωση του EFSF και το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει  το πρωί της Τετάρτης αφήνοντας στην ευχέρεια της Κριστίν Λαγκάρντ πότε θα κηρύξει πιστωτικό γεγονός αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να πληρώσει την οφειλόμενη δόση, υπό την πίεση της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της ογκώδους διαδήλωσης υπέρ του «Ναι» στο Σύνταγμα, μεταβάλλονται στάσεις και πεποιθήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο διχασμός που έσπειρε το κυβερνών κόμμα εξαπλώθηκε στο εσωτερικό του. Κορυφαίοι  υπουργοί, προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξομολογούνται σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι αν γίνει το δημοψήφισμα θα τα τινάξουν όλα στον αέρα.  Βουλευτές του κόμματος δεν αρκέστηκαν στις προφορικές διαμαρτυρίες αλλά έστειλαν και επιστολές στον Πρωθυπουργό διαφοροποιώντας τη θέση τους. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όχι της δραχμής ούτε της συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή που συντάχθηκαν στο στρατόπεδο του «όχι».     
Ο διχασμός επηρέασε και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Λέγεται ότι  εκτός από τον κ. Δραγασάκη, επανεξέταση της στάσης της κυβέρνησης ζητούν οι Σπύρος Σαγιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  Γιώργος Σταθάκης.  Ο Νίκος Παπάς τάχθηκε με σκληρή δήλωση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος .  Στο μέτωπο των σκληρών κατατάσσεται και  η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία την Τρίτη, εν μέσω έντονης φημολογίας για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία απόσυρσης της πρότασης για το δημοψήφισμα, έκλεισε τη Βουλή. Σύμφωνα με έγκυρους συνταγματολόγους για να αποσυρθεί το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έκρυψε τη διαφωνία της με αυτά τα σενάρια και τάχθηκε δημόσια υπέρ του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την άλλη πλευρά δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει plan B και ότι ο λαός θα απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών.       
Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλοι τον τοποθετούν στους αμετακίνητους υπερασπιστές του δημοψηφίσματος, συνεργάτες του το αρνούνται και ο ίδιος μοιάζει να κινείται με ευκολία ανάμεσα στο «ναι» και στο  «όχι» αν κρίνει  κανένας από τι ς διάφορες δηλώσεις του.  to vima 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc