«Πιθανότερη η συμφωνία από το ναυάγιο»

Επισκόπηση τύπου

«Πιθανότερη η συμφωνία από το ναυάγιο»

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου. Δημόσια έκκληση Γκάμπριελ και Μακρόν για την ενίσχυση της ευρωζώνης.
Κοινή έκκληση για την ενίσχυση της ευρωζώνης απευθύνουν με άρθρο τους στον ευρωπαϊκό τύπο οι υπουργοί Οικονομίας Γερμανίας και Γαλλίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Εμμανουέλ Μακρόν. Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύεται μεταξύ άλλων στη γαλλική Le Figaro και τη γερμανική Die Welt, «ήρθε η ώρα να διεξαχθεί εκ νέου η οικονομική και πολιτική συζήτηση και να μπει και πάλι τάξη στην ευρωζώνη. Και αυτό ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για μια Ένωση, όπου όλες οι χώρες μέλη θα βρουν τη θέση τους».
Όπως υπογραμμίζουν οι δυο υπουργοί, η νομισματική ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία ορισμένες προκλήσεις «προκειμένου να μπορέσει το ευρώ να τηρήσει την υπόσχεσή του για οικονομική ευημερία». Επιπλέον αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου «η Ευρώπη να μην διολισθαίνει σε διχασμό και δυσαρέσκεια», τονίζουν Μακρόν και Γκάμπριελ παραπέμποντας στα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αλλά και σε αντιευρωπαϊκά ρεύματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα εθνικά και τα γενικότερα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα πρέπει να εναρμονιστούν.
Οι ανεπάρκειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
Γκάμπριελ και Μακρόν από παλαιότερη συνάντησή τους στο Παρίσι
Γκάμπριελ και Μακρόν από παλαιότερη συνάντησή τους στο Παρίσι
Τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών σχολιάζει σήμερα η γαλλική La Croix: «Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν ευθύνεται για τις ‘μικρές ιστορίες’ της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, η κακή διακυβέρνηση, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η φορολογική απάτη-ένα αληθινό εθνικό σπορ. Παράλληλα η υπόθεση της Ελλάδας καταδεικνύει τις ανεπάρκειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποκαλύπτει τις ατέλειές της. Γιατί επετράπη στη χώρα να σπαταλήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που της εμβάστηκαν; Γιατί έγινε δεκτή τόσο νωρίς στην ευρωζώνη;».
Η ολλανδική De Telegraaf: «Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των Ελλήνων, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη ή όχι. Ενδεχόμενο Grexit θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο σοκ από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Ο πραγματικός κίνδυνος όμως ελλοχεύει στο ότι με μια φθηνή δραχμή και απαλλαγμένοι από τα χρέη, οι Έλληνες θα έπαιρναν σύντομα και πάλι τα πάνω τους. Διότι τότε θα υπήρχαν μάλλον και άλλοι υποψήφιοι (για έξοδο από την ευρωζώνη). Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να ρισκάρει κάτι τέτοιο ενώ οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Η επίτευξη συμφωνίας, λοιπόν, μέσα στις επόμενες μέρες είναι πιο πιθανή από ένα ναυάγιο».
Αντιπαραγωγική η στρατηγική των Βρυξελλών
Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, η στρατηγική των Βρυξελλών ήταν πολιτικά ιδιαίτερα αντιπαραγωγική
Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, η στρατηγική των Βρυξελλών ήταν πολιτικά ιδιαίτερα αντιπαραγωγική
Το σχόλιο της βρετανικής Guardian: «Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, η στρατηγική των Βρυξελλών ήταν πολιτικά ιδιαίτερα αντιπαραγωγική. (…) Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Podemos στην Ισπανία και του ιρλανδικού Sin Fein μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στο ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο ριζοσπαστικοποίησαν άθελά τους τους ψηφοφόρους. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: όσο περισσότερο προσπαθούν να ελέγξουν οι δανειστές την κατάσταση, τόσο πιο ανεξέλεγκτη γίνεται πολιτικά και οικονομικά. Αντί να τίθενται τελεσιγράφων πρέπει να γίνονται διαπραγματεύσεις, ανοιχτά και δημοκρατικά.
Κώστας Συμεωνίδης dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»