Bloomberg: Η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Bloomberg: Η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

«Υπερβολικό το χρέος»
Bloomberg: Η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
Share
εκτύπωση  

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας », το Bloomberg υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της εμφανίζονται έτοιμοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη χώρα να λάβει βοήθεια και να αποπληρώσει τα χρέη της τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου Μαρκ Γκίλμπερτ επισημαίνει ότι αυτό που η Ελλάδα πραγματικά έχει ανάγκη είναι να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και για να το επιτύχει αυτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συμφωνία στην οποία πρόκειται να καταλήξει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι η τελευταία σε μια σειρά από συμβιβασμούς που έχουν αποτύχει να ασχοληθούν με το κομβικό ζήτημα ότι τα χρέη της Ελλάδας, που σήμερα φθάνουν το 170% του ΑΕΠ της, είναι τόσο επαχθή ώστε να εμποδίζουν την ανάκαμψη, εκτιμά το διεθνές οικονομικό πρακτορείο.

Στο ίδιο άρθρο υποστηρίζεται ότι το ΔΝΤ σωστά στηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ανακούφιση χρέους επί των 174 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Μολαταύτα, γράφει το Bloomberg, με τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν αυτό τον χρόνο στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το μέτρο ανακούφισης θα πρέπει προφανώς να μετατεθούν για τον επόμενο χρόνο, κι αυτό γιατί οι ψηφοφόροι δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να ακούσουν για ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Όμως η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει γρήγορα ώστε να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εκτιμά το Bloomberg. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που θα επιτρέπουν να ανοίξουν και πάλι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές στη χώρα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc