Βερολίνο: «Οι συγκρίσεις με τον ναζισμό είναι άτοπες»

Η γερμανική κυβέρνηση αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικών μεθόδων με αφορμή την ακύρωση εμφανίσεων τούρκων υπουργών στη Γερμανία. Το ενδιαφέρον του Βερολίνου για καλές σχέσεις με την Άγκυρα είναι μεγάλο.
Deutschland Nihat Zeybekci spricht im Senatshotel in Köln (picture alliance/dpa/H. Kaiser)
Η γερμανική κυβέρνηση «απορρίπτει κατηγορηματικά την εξομοίωση της πολιτικής της δημοκρατικής Γερμανίας με αυτή του εθνικοσοσιαλισμού», δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως ακόμη τόνισε, «συγκρίσεις με τον εθνικοσοσιαλισμό είναι ούτως ή άλλως παράλογες και άτοπες, επειδή οδηγούν πάντα στην υποβάθμιση της σημασίας των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού.» Προηγουμένως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι εφαρμόζει «ναζιστικές μεθόδους». Αφορμή των κατηγοριών στάθηκαν απαγορεύσεις σειράς προεκλογικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μελών της τουρκικής κυβέρνησης σε γερμανικό έδαφος.
Στην πορεία του μπρίφινγκ ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε το «μεγάλο ενδιαφέρον» του Βερολίνου για «καλές σχέσεις» με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι «αυτές τις ημέρες επικρατούν σοβαρές διαστάσεις απόψεων» ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι επανειλημμένα η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη «μεγάλη ανησυχία» της για τον περιορισμό της ελευθερίας γνώμης και τύπου. Ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε εκ νέου μια βασιζόμενη στου κανόνες του κράτους δικαίου «δίκαιη» μεταχείριση του φυλακισμένου δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Nτενίζ Γιουτζέλ.    
Ναι στις προεκλογικές εκδηλώσεις
Deutschland Steffen Seibert Bundespressekonferenz (picture-alliance/dpa/P. Zinken)
Στέφεν Ζαίμπερτ: «Παράλογες» οι συγκρίσεις με τον εθνικοσοσιαλισμό
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προεκλογικών εμφανίσεων μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε πως μπορούν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του δικαίου και των νόμων της Γερμανίας και εφόσον έχουν έγκαιρα ανακοινωθεί. Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτή την εβδομάδα θα έρθουν στο Βερολίνο με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ITB), ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Τουρισμού Νάμπι Άβτζι. Εκτός από τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο κ. Τσαβούσογλου θα συμμετέχει σε σειρά εκδηλώσεων σε γερμανικές πόλεις, όπου θα μιλήσει για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία.
Αναφορικά με τις τουρκικές απειλές για ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εάν συνεχιστεί η κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως αυτά τα δύο ζητήματα δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους: «Δεν είναι κατανοητό, το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η επιστροφή στη δράση των διακινητών προσφύγων και στους πνιγμούς στο Αιγαίο την υπόθεση ελευθερίας τύπου και γνώμης στην Τουρκία.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc