Το μήνυμα των Δελφών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:44
Τρία ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών - το λεγόμενο και ελληνικό Νταβός - στο οποίο μετείχαν εκτός από πολιτικούς , σημαντικοί διανοούμενοι και τεχνοκράτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρώτον, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές έπρεπε να είχε κλείσει… χτες. Όσο τραβάει σε χρόνο ,τόσο δυσχερέστερη γίνεται η θέση της χώρας και μεγαλύτερος ο λογαριασμός των μέτρων που πρόκειται να πληρώσει ο κόσμος -κυρίως οι οικονομικά ανίσχυροι αφού η συμφωνία εμπεριέχει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. Όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση τόσο δυσκολότερη θα είναι η επίτευξη σοβαρών αναπτυξιακών ρυθμών στην ελληνική οικονομία αλλά και η έξοδος της χώρας στις αγορές μετά τα μέσα του 2018.
Δεύτερον, η χώρα πρέπει να κάνει το παν για να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις ιδιωτικοποιήσεις . Οι επενδύσεις στη χώρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή γύρω στο 11% του ΑΕΠ . Για να μπορέσει η χώρα να πιάσει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην μείωση της πρωτοφανούς ανεργίας χρειάζεται επενδύσεις άνω του 20% ΑΕΠ για μια δεκαετία τουλάχιστον ( ήταν στο 25 % του ΑΕΠ το 2008). Το κλείσιμο της αξιολόγησης και ο τερματισμός της αβεβαιότητας θα επιτρέψει σε μία σειρά επενδύσεις (κυρίως από την Κίνα ) που περιμένουν κάποιες ενδείξεις ομαλοποίησης την κατάστασης στην Ελλάδα για να εκδηλωθούν -κυρίως στον τομέα του τουρισμού και των υποδομών.
Τρίτον, και δυσκολότερο. Η χώρα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις παντού για να μπορέσει να εκσυγχρονισθεί και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Κυριότερη, η αλλαγή εκ βάθρων του σπάταλου και αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα όπου συνυπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο από τη μία πλευρά ,και από την άλλη υπάρχουν υπηρεσίες με υπερβολικό φόρτο εργασίας και μηδενική εξυπηρέτηση του πολίτη . Ζητήθηκε επίσης με επιτάσεως από όλους η αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας ( με την αναγκαστική ίδρυση και μη κρατικών ΑΕΙ ) ώστε να γίνουν εξωστρεφή και ανταγωνιστικά ,ικανά να στηρίξουν τις υψηλές απαιτήσεις των καιρών και να σταματήσουν την διαρροή δεκάδων φοιτητών στο εξωτερικό αλλά και την προσέλκυση ξένων . Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στο άνοιγμα των επαγγελμάτων που παραμένουν "κλειδωμένα" παρά τα τρία μνημόνια και στην προώθηση της αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα κόντρα στο πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Οι περισσότεροι ομιλητές υποστήριξαν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας με την αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων ακόμη και στα στοιχειώδη αποτελεί τροχοπέδη για την δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και μακρόπνοου σχεδιασμού .Τάχτηκαν υπέρ της αλλαγής του συντάγματος και της θεσμοθέτησης εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα απαγορεύουν ουσιαστικά τις πρόωρες κάλπες και θα ενθαρρύνουν τις συνεργασίες ενώ ζήτησαν σημαντικές αλλαγές στα δικαστήρια ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων και ραγδαία μείωση υποθέσεων που θα φτάνουν στο ακροατήριο.
Οι περισσότερες προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης στη χώρα που ακούστηκαν στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών , έχουν επανειλημμένως διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια . Ωστόσο, ο βομβαρδισμός επί τέσσερις μέρες των προτάσεων αυτών ίσως κάτι να αφήσει στους κυβερνώντες πολλοί από τους οποίους παραμένουν προσκολλημένοι στις εμμονές τους και αδυνατούν να αντιληφθούν πως πραγματικά λειτουργεί ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος . Ένα φόρουμ την ημέρα κάνει την ιδεοληψία πέρα...
Comments