Δυνατότητα βέτο αποκτά η βρετανική Βουλή για το Brexit

Δυνατότητα βέτο αποκτά η βρετανική Βουλή για το Brexit


Η Βουλή των Λόρδων ψήφισενα δοθεί στους βουλευτές περισσότερη εξουσία να απορρίψουν τους τελικούς όρους για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση
dunatotita-beto-apokta-i-bretaniki-bouli-gia-to-brexit
 
Ακόμη μία ήττα υπέστη η βρετανική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι, καθώς πέρασε τροπολογία στη Βουλή των Λόρδων, που προβλέπει πως η Βουλή θα μπορεί να ψηφίσει στην τελική συμφωνία της χώρας με την ΕΕ, για το Brexit. 
Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε την Τρίτη να δοθεί στους βουλευτές περισσότερη εξουσία να απορρίψουν τους τελικούς όρους για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να μην τεθούν νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.
Με ψήφους 366 υπέρ έναντι 268 κατά, η άνω βουλή προσέθεσε έναν επιπλέον όρο στο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τροποποιημένο νομοσχέδιο πλέον απαιτεί οποιαδήποτε συμφωνία για Brexit να τεθεί προς ψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν την συζήτηση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν για να εγκρίνουν μια απόφαση για αποχώρηση χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανατρέψει τις τροποποιήσεις που ψήφισε η άνω βουλή σήμερα, τόνισε με ανακοίνωση του ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.
«Είναι σαφές ότι κάποιοι βουλευτές στην Βουλή των Λόρδων θα επιδιώξουν να εμποδίσουν αυτή την διαδικασία και είναι πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα στοχεύσουμε πλέον για να ακυρώσουμε αυτές τις τροπολογίες στην Βουλή των Κοινοτήτων», υπογράμμισε ο Ντέιβις.
Και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές πριν την μετατροπή του σχεδίου νόμου σε νόμο του κράτους και πριν από την ενεργοποίηση από την Μέι της νόμιμης διαδικασίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
Η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί να θέσει την τελική συμφωνία προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά πιστεύει ότι περιορίζοντας τις δυνατότητες της βρετανίδας πρωθυπουργού να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΕ να προσφέρει μια κακή συμφωνία με την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα την απορρίψουν και ενδεχομένως να εμποδίσουν το Brexit.
«Αυτή η τροπολογία απλά καθιστά τις διαπραγματεύσεις ακόμη δυσκολότερες από την πρώτη κιόλας μέρα τους για την πρωθυπουργό, καθώς αυξάνει το κίνητρο για την ΕΕ να μην προσφέρει τίποτε περισσότερο από μια κακή συμφωνία», τόνισε ο Τζορτζ Μπρίτζες, ο υπουργός Brexit της κυβέρνησης στην Βουλή των Λόρδων στην τελική του εισήγηση πριν την ψηφοφορία.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη ήττα της Μέι στη Βουλή των Λόρδων, όπως σημειώνει η Independent, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα υπερψήφισε τροπολογία που ζητά από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα μετά-Brexit δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία. 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc