Εθνική τραγωδία το brain drain

Εθνική τραγωδία το brain drain

Share
εκτύπωση  
Αν κάτι έμεινε από το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ήταν η «γκάφα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για ανάπτυξη το 2016 όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η οικονομία επέστρεφε στην ύφεση.

Αν κάτι κράτησα από την ομιλία του είναι η αγωνία που μετέφερε για την ανάγκη δραστικής μείωσης της ανεργίας που έχει πλήξει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά κυρίως τους νέους, τα παιδιά μας, που, αν δεν το έκαναν ήδη, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Ολοι θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι «η ανατροπή του brain drain και η μετατροπή του σε brain gain», όπως είπε, δηλαδή η ανακοπή της συνεχούς ροής στο εξωτερικό μορφωμένου και υψηλής κατάρτισης επιστημονικού δυναμικού, είναι το μεγάλο στοίχημα.

Στοίχημα όχι μόνο της κυβέρνησής του που μοιάζει με πλοίο σε φουρτουνιασμένο πέλαγος, αλλά όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Το φαινόμενο αυτό, ότι φεύγουν τα νιάτα, φεύγουν πριν απ' όλους τα δυνατά μυαλά του τόπου, όχι μόνο στερεί τη χώρα από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους και δυσχεραίνει την αναπτυξιακή μας προοπτική αλλά έχει πολύ σοβαρές επιδράσεις στην ίδια την κοινωνία που γερνά και γίνεται κάθε μέρα  φτωχότερη.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα χρόνια της κρίσης από το 2009 ως σήμερα έφυγαν από τη χώρα 450.000 Ελληνες, στην πλειονότητά τους κάτω των 45 ετών, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Ελληνες γιατροί στελεχώνουν τα νοσοκομεία της Γερμανίας ή κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία του Λονδίνου και της Οξφόρδης, χιλιάδες μηχανικοί -προγραμματιστές απόφοιτοι του ΕΜΠ αναζητούν την τύχη τους στη Σκωτία, στην Ιρλανδία, στη Δανία, στο Βέλγιο και αλλού, και εκατοντάδες πολιτικοί μηχανικοί εργάζονται στις χώρες του αραβικού κόσμου χτίζοντας δρόμους, αεροδρόμια, πόλεις και ολόκληρα νησιά.

Και κάτι ακόμη: όλοι είναι κερδισμένοι, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πλέον κερδισμένοι είναι οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, που συγκεντρώνουν την πλειονότητα αυτής της νέας γενιάς ελλήνων μορφωμένων μεταναστών.

Ας σκεφθούμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc