Το μέγα λάθος του κ. Τσίπρα


Share6
εκτύπωση  
Το 'χε πει καθαρά ο Χουλιαράκης μπας κι ακούσει το Μαξίμου: καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα, παρά μια καλή συμφωνία σε έξι μήνες. Δυστυχώς για όλους μας, η ελπίδα η κυβέρνηση Τσίπρα να έκλεινε έγκαιρα - πριν από το τέλος του 2016 - την αξιολόγηση έτσι ώστε να μπει με άνεση η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση από τις αρχές του 2017 και να βγει δοκιμαστικά στις αγορές το καλοκαίρι και ξανά με τις δικές της δυνάμεις στα μέσα του 2018, ναυάγησε. Και τώρα τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον πολύ πιεστικά.

Η κυβέρνηση, ανεπίδεκτη μαθήσεως σε κάθε είδους οικονομική διαδικασία, αυτοπαγιδεύτηκε στη μόνη πολιτική που ήξερε - την αριστερή στρατηγική της λυσσαλέας αντίστασης. Το μόνο που κατάφερε ήταν η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στην κατάληξη της συμφωνίας, ανεβάζοντας στα ύψη το τελικό κόστος για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με το μέγα λάθος του κ. Τσίπρα η κυβέρνηση και μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα αναγκαστεί να ψηφίσει και στις αγορές δεν θα μπορέσει να βγει έγκαιρα.

Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο είναι το τρίτο μνημόνιο (+). Το υπάρχον μνημόνιο να πάρει μία διετή, τριετή παράταση, έως το 2020-21 με βάση τα υπόλοιπα - σχεδόν 50 - από τα 85 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης που είχαν εγκριθεί τον Ιούλιο του 2015 από τους δανειστές και δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί, και η χώρα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές το 2018 σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με την εγγύηση των εταίρων.

Και στη συνέχεια με μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές - της ΝΔ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις - η χώρα να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις με υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και ολοένα ισχυρότερη ανάπτυξη ώσπου να μπορέσει σιγά-σιγά να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ολα αυτά, εφόσον δεν έχουμε χωριστεί εν τω μεταξύ στη χώρα στα δύο. Διότι η λανθασμένη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει περαιτέρω κατάρρευση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και στην κοινωνία οδηγώντας τους λαϊκιστές της Αριστεροδεξιάς να βγουν στα κεραμίδια μπας και συσπειρώσουν τον κόσμο τους.

Και αν, εν τω μεταξύ, δεν θα έχει υπάρξει κάποια παγκόσμια καταστροφή με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Ή μία ευρωπαϊκή καταστροφή, όπως μία εκλογή Λεπέν στη Γαλλία, είτε μια σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση από τις ανεύθυνες αμετροέπειες Καμμένου!

Με άλλα λόγια, έχουμε πολύ καιρό και σκληρή δουλειά ακόμη για την έξοδο από την κρίση.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc