Ο αυτόματος πιλότος του Τσίπρα

Ο αυτόματος πιλότος του Τσίπρα
Share3
εκτύπωση  

Ισως για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια παντοδυναμίας του Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) στο πολιτικό σκηνικό, αλλά - κυρίως - στο κόμμα, άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ. Γκρίνιες που αυτή τη φορά αφορούν τον ίδιο τον «αρχηγό». Το ερώτημα πολλών συριζαίων είναι εάν ο κ. Τσίπρας κυβερνά με πυγμή και βάσει σχεδίου ή απλώς η χώρα κυβερνάται με αυτόματο πιλότο και στη θέση του κόκπιτ, παρακολουθώντας απλώς τα πτητικά όργανα, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν είναι λίγοι στο κόμμα που διαπιστώνουν ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται καθημερινώς. Δεν είναι επίσης λίγοι (και όχι κατ' ανάγκην της «ομάδας των 53+»), που διερωτώνται εάν υπάρχει συντονισμός στην κυβέρνηση ή, λένε, ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι θέλει, με τον Πρωθυπουργό απαθή να τους παρακολουθεί. Και φέρνουν ένα σωρό παραδείγματα...
Σιγή στο Μαξίμου
«Χτύπησε ποτέ το χέρι στο τραπέζι ο Τσίπρας για να επιπλήξει κάποιον υπουργό που έκανε πατάτα;» διερωτώνται σημειώνοντας ότι με το μπάχαλο που έγινε με τις συντάξεις, τα μπλοκάκια, και τον ΕΦΚΑ ούτε καν φώναξε την κυρία Αχτσιόγλου ή τον κ. Πετρόπουλο στο Μαξίμου για οδηγίες και παρατηρήσεις. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε ό,τι τους κατέβει για την πορεία της αξιολόγησης και όμως σε κανέναν δεν έγινε η όποια  παρατήρηση. Ο άλλος (Χρ. Σπίρτζης) βγήκε τις προάλλες και στην ουσία εξήγγειλε 14ο μισθό, μεσούσης της αξιολόγησης, και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεδόθη καν ούτε ένα... non paper. Αύξησε τους εθνικοπατριωτικούς τόνους ο Νίκος Κοτζιάς, τους συνέχισε ο Π. Καμμένος και σιγή ιχθύος από τον Πρωθυπουργό. Εγινε ολόκληρη συζήτηση στην Ευρώπη για κοινή άμυνα και φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων με απούσα τη χώρα μας και σε κανέναν από την κυβέρνηση δεν ίδρωσε το αφτί. Ηταν, βλέπετε, και η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη για την ΕΡΤ και για τους «μισογύνηδες δημοσιογράφους», όπου πάλι το Μαξίμου δεν αντέδρασε. Ο κ. Ξυδάκης τυγχάνει να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε μια κυβέρνηση που πρόταξε το άνοιγμα της ΕΡΤ και όμως, όπως ειπώθηκε, ουδείς τον παρατήρησε, παρά μόνον ο ίδιος πήγε από την ΕΡΤ να ζητήσει συγχώρεση.


Το τρένο της ανάπτυξης
Σπανίως συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και σπανίως ο κ. Τσίπρας συναντά τους υπουργούς του και τα κομματικά στελέχη. Ετσι άρχισαν οι γκρίνιες του τύπου ότι παίρνει αποφάσεις συνεργαζόμενος με μια κλειστή ομάδα συνεργατών του, που μπορεί να τον παρασύρουν σε γκάφες, οι οποίες εκθέτουν την κυβέρνηση, το κόμμα, αλλά και τη χώρα. Οπως στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου εξήγγειλε ανάπτυξη και ήρθε, μετά από 3.600 δευτερόλεπτα, η ΕΛΣΤΑΤ να τον διαψεύσει κάνοντας λόγο για ύφεση. Ε, αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της εσωκομματικής γκρίνιας. Δεν μπορούσε να ρωτήσει, έλεγαν οι σύντροφοί του, τον υπουργό Οικονομικών ή τους οικονομικούς συμβούλους του για το θέμα της ανάπτυξης/ύφεσης και εκτέθηκε τόσο πολύ; Πάντως το καλύτερο το άκουσα από έναν προσφάτως καρατομηθέντα υπουργό που αυτές τις ημέρες δεν έχει προφανώς τι να κάνει και περιφέρεται στους διαδρόμους της Βουλής. Ο εν λόγω πρώην (καταφανώς ενοχλημένος από την καρατόμησή του) υπουργός θέλησε να παραφράσει μια γνωστή παροιμία για να δείξει τον νέο (αχαρτογράφητο, όπως έλεγε) τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα: «Στρίβειν διά της πρωθυπουργίας» έλεγε χαμογελώντας.
nnn
Εν μέσω δυσκολιών στην αξιολόγηση και για να εξαλείψει την εσωκομματική γκρίνια ο κ. Τσίπρας επανέρχεται στο θέαμα, αφού άρτο αδυνατεί να προσφέρει. Ετσι, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της ΝΔ και ιδιαιτέρως στον Κυρ. Μητσοτάκη, ξαναθυμάται τα περί διαπλοκής (σκάνδαλα SIEMENS, Novarties και KEΕΛΠΝΟ και «πόθεν έσχες» Μαρέβας) και προκρίνει το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον ίδιο να ανοίγει τις εργασίες της γνωστής Επιτροπής και να παρουσιάζει τα 53 ερωτήματα προς τους πολίτες. Από τη συμμετοχή των πολιτών (κάτι που θα διαρκέσει πολύ) θα κριθεί, είπε, η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να τη θυμήθηκε μετά από 8 μήνες. Ηταν 25 Ιουλίου όταν στο προαύλιο της Βουλής, σε μια πανηγυρική εκδήλωση, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, παρουσία των τότε μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Βουλής, του γαλάζιου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (τον οποίο τελικά τοποθέτησε στην Επιτροπή), της Ρένας Δούρου, των συμβούλων του και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Ντόρα κατά Καμμένου
Η Ντόρα Μπακογιάννη καλεί τον Αλ. Τσίπρα να «μαζέψει» τον Πάνο Καμμένο (για τις δηλώσεις του περί θερμού επεισοδίου τον Ιούνιο στα κυπριακά ύδατα), αλλά και ο Πάνος Καμμένος καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να «μαζέψει» την Ντόρα, επειδή η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε να τον «μαζέψουν». Αντε να βρεις άκρη.

nnn
Παρά τα όσα λέει κατά καιρούς («μη διαβάζετε εφημερίδες εάν θέλετε να έχει την υγειά σας») ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι διαβάζει. Εγραψε την Τρίτη ο ΒΗΜΑτοδότης ότι έχει να φανεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη από τις 5 Ιανουαρίου, ενώ είχε υποσχεθεί στους Θεσσαλονικείς ότι θα επισκέπτεται την πρωτεύουσα κάθε 15 ημέρες. Ετσι, αποφάσισε να ξαναπάει στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα την Τετάρτη, ώστε να φανεί... συνεπής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc