Φόβοι από την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Φόβοι από την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Για "σιδηρούν παραπέτασμα" έκανε λόγο η Πολωνία στη συζήτηση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Γιούνκερ: "Υπάρχει ήδη στην πράξη". Υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών η Ελλάδα υπό όρους.
Belgien EU Gipfel Plenum (picture-alliance/AP Photo/F. Lenoir)
Τη διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ μετά το Brexit, επανέλαβαν την Παρασκευή το απόγευμα κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες. Ωστόσο μια μεγάλη ομάδα χωρών τάσσεται υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, δηλαδή αυτοί που θα θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο σε έναν τομέα να μπορούν να το κάνουν χωρίς να εμποδίζονται από τους υπόλοιπους.
«Σιδηρούν παραπέτασμα»
Άρνηση της πρωθυπουργού της Πολωνίας Μπεάτε Σίντλο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων
Άρνηση της πρωθυπουργού της Πολωνίας Μπεάτε Σίντλο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων
Αυτό το είναι βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της προετοιμασίας της διακήρυξης που θα δημοσιοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων τάχθηκαν οι περισσότερες χώρες, ενώ κάποιες άλλες, εννοώντας προφανώς εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, παρομοίασαν τις πολλές ταχύτητες με τον ψυχρό πόλεμο και το «σιδηρούν παραπέτασμα».
Το σενάριο των πολλών ταχυτήτων είναι το τρίτο από τα πέντε που παρουσίασε η Κομισιόν, μέσω της Λευκής Βίβλου, για το μέλλον της Ευρώπης. Στο εν λόγω σενάριο τονίζεται ότι: «Η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα. Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών». Πρόκειται για τις λεγόμενες διαφορετικές ταχύτητες, που σήμερα υπάρχουν, για παράδειγμα η Ευρωζώνη και η συμφωνία Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση.
Υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών η Ελλάδα υπό όρους
Η Άγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα
Η Άγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Γιούνκερ θέλησε να καθησυχάσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει στην πράξη και έφερε τα παραδείγματα της Ευρωζώνης και τη συμφωνία του Σένγκεν. «Η Πολωνία δεν συμφωνεί με την ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχει σε καμία συζήτηση για το θέμα αυτό», προειδοποίησε χθες η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο. Βέβαια, οι Πολωνοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την προχθεσινή απομόνωσή τους στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και η χθεσινή κατηγορηματική άρνησή τους, ίσως ήταν υπερβολική, σε κάθε περίπτωση στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Αναφορικά με την ελληνική θέση ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών υπό δύο προϋποθέσεις: 1) να γίνουν εντός του πλαισίου των συνθηκών, και 2) οι συνεργασίας να είναι ανοικτές χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Στην παρέμβασή του ανέφερε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη ενός σκληρού πυρήνα και κάποιων που θα ακολουθούν, αλλά από την άλλη δεν μπορούν αυτοί που θέλουν την κοινωνική και πολιτική εμβάθυνση της ΕΕ να μένουν στάσιμοι επειδή δεν το θέλουν ορισμένοι άλλοι.
Νίκος Μπέλος, Βρυξέλλες

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc