Έτοιμο για νέα ελάφρυνση του χρέους το Βερολίνο;

Έτοιμο να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή του και να δεχτεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση φέρεται να είναι το Βερολίνο, σύμφωνα με το Spiegel.
default
Ανοιχτή σε νέες παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση φέρεται να είναι η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό επικαλούμενο υψηλόβαθμο έλληνα αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων επέρχεται κινητικότητα. Ο ίδιος ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη συμφωνίας».
Ελαφρύνσεις έναντι μεταρρυθμίσεων
Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;
Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία;
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δη πριν το 2018. Αυτή θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας αναπροσαρμογής των επιτοκίων αλλά και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Παράλληλα το Βερολίνο εμφανίζεται να μην επιμένει πλέον σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια. Σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση αμφιλεγόμενων, όπως αναφέρεται, μεταρρυθμίσεων. Ο αξιωματούχος υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναγνωρίσει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να συμμετάσχει στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Σύμφωνα με το Spiegel, για να επιτευχθεί συμφωνία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους: «Η Γερμανία θα πρέπει να καταπιεί και άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα να δεχθεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ να κάνει εκπτώσεις στους αρχικούς του όρους».
Η εναλλακτική, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, θα ήταν «μια ατέρμονη διελκυστίνδα με πιθανότατα καταστροφικές συνέπειες. Το αργότερο τον Ιούλιο, όταν λήγουν μεγάλα ομόλογα, η Αθήνα δεν θα είχε χρήματα. Το καλοκαίρι η Ευρωζώνη θα βρισκόταν έτσι αντιμέτωπη με μια νέα συζήτηση περί Grexit. Η Ελλάδα ζημιώνεται ήδη από την πολύμηνη καθυστέρηση. Μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε επενδύσεις, ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων δανείων αυξάνεται, οι τραπεζικές καταθέσεις μένουν στάσιμες ή και υποχωρούν (…)».
Μείωση πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2020;
Από την πρόσφατη συνάντηση των Α. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ στο Βερολίνο
Από την πρόσφατη συνάντηση των Α. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ στο Βερολίνο
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα προτίθεται να βγει ήδη το 2017 και πάλι για πρώτη φορά στις αγορές. «Επιδιώκουμε καταρχήν μια προσωρινή επιστροφή στις κεφαλαιαγορές», είπε σε συνέντευξή του προς το Spiegel o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε να ισχύσει ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μόνον μέχρι το 2020 και στη συνέχεια να μειωθεί στο 2%. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η ελληνική πλευρά έχει μεταφέρει ήδη τις προτάσεις αυτές στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ενώ «και το Βερολίνο φαίνεται να είναι ανοιχτό» ως προς αυτές.
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc