Μένει ο Ευκλείδης που... φεύγει

Μένει ο Ευκλείδης που... φεύγει

Μένει ο Ευκλείδης που... φεύγει
Share2
εκτύπωση  

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτογραφία), ούτε όμως ότι οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό είναι όπως στο παρελθόν, δηλαδή μέλι-γάλα. Μαθαίνω ότι υπάρχουν κάποιες σκιές εκατέρωθεν. Και από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών (που αναγκάζεται να συμφωνεί μέτρα και να ακούει τα εξ αμάξης από τους συντρόφους του) αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου επειδή δεν διαπραγματεύεται όχι όπως πρέπει αλλά όπως οι του Μαξίμου θα ήθελαν. Υπάρχει βεβαίως και ο Νίκος Παππάς ο οποίος τελευταίως, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, λέει κάτι παράξενα πράγματα για τον Ευκλείδη. Οτι, για παράδειγμα, δεν κατάλαβε τι υπέγραφε στη συμφωνία ή ακόμα και επαναλαμβάνει, μαθαίνω, ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι... γκαντέμης. Χαρακτηρισμός τον οποίο «έκλεψε» από τον Πρωθυπουργό όταν αναφέρθηκε στην παρουσία του σε έναν αγώνα του ΠΑΟΚ (και μάλιστα στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη) με αποτέλεσμα να χάσει και να αποκλειστεί η αγαπημένη ομάδα του Ευκλείδη.
nnn
Ετσι ρώτησα ευθέως στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού (πιο στενός δεν γίνεται) εάν όντως υπάρχει θέμα με τον κ. Τσακαλώτο. Προς μεγάλη μου έκπληξη δεν το διέψευσε (όπως συνήθως κάνουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα σε παρόμοιες περιπτώσεις) αλλά με σοβαρό ύφος μου είπε: «Το μέλλον του Τσακαλώτου στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα θα εξαρτηθεί από το πότε θα κλείσει την αξιολόγηση και το τι είδους μέτρα θα συμφωνήσει». Ναι, έτσι απλά και κοφτά, ωσάν ο υπουργός Οικονομικών να λειτουργεί από μόνος του, ωσάν το Μέγαρο Μαξίμου να μη θέλει να έχει την παραμικρή ευθύνη και να τη φορτώσει αλλού.
nnn
Υπάρχει λοιπόν ένα είδος καχυποψίας από πλευράς του υπουργού Οικονομικών, όπως με ενημερώνουν (οι συνήθως λακωνικοί) συνεργάτες του. Υποψιάζονται ότι κάποια κέντρα (αποφεύγοντας ωστόσο να τα κατονομάσουν) θέλουν να «φορτώσουν» τα όποια μέτρα και αν ληφθούν αποκλειστικά στην πλάτη του κ. Τσακαλώτου. Και έχουν ένα σωρό ενδείξεις. Αναφέρουν φέρ' ειπείν ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «γκαντέμη» τον Ευκλείδη για τον αγώνα του ΠΑΟΚ αλλά στον ίδιο αγώνα, στην ίδια σουίτα του Ιβάν Σαββίδη, βρισκόταν και η Εφη Αχτσιόγλου την οποία ουδείς χαρακτήρισε γκαντέμισσα. Λένε επίσης ότι μόλις προσφάτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έδωσε μια διφορούμενη απάντηση η οποία αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς κρίση στις σχέσεις Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών. Και μάλιστα τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο. Δεν λένε όμως ότι στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση μεγάλο βάρος έπεσε και στους υπουργούς Παπαδημητρίου, Σταθάκη και Αχτσιόγλου, παρά βγάζουν μπροστά μόνο τον κ. Τσακαλώτο. Προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών ανέχεται σιωπηλός τα πάντα. Μέχρι ποίου όμως σημείου;


Μάκης ανίκατε μάχαν
Θυμάστε τη δήλωση περί «τζάμπα μαγκιάς» που εκστόμισε ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ολοι υπέθεσαν τότε ότι τη δήλωση αυτή την έκανε για να την ακούσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, πλην όμως κάτι στο ενδιάμεσο συνέβη και «Βαγγέλας» και Μητσοτάκης σχεδόν ταυτόχρονα είπαν ότι δεν την είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά για τον Μάκη Βορίδη. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης δεν αντέδρασε, έμεινε σιωπηλός και ως συνήθως χαμογελαστός. Ε, λοιπόν, το μυστήριο λύθηκε μόλις την Πέμπτη όταν Βορίδης και Μεϊμαράκης συναντήθηκαν στο Εντευκτήριο βουλευτών παρουσία πλήθους γαλάζιων βουλευτών (που έπαιξαν άθελά τους και τους μάρτυρες). Και συνέβησαν αμέσως τα εξής: Πρώτον, θερμός εναγκαλισμός και ασπασμός. Δεύτερον, εξηγήσεις Μεϊμαράκη: «Δεν νομίζω να παρεξηγήθηκες μ' αυτά που είπα για σένα. Αλλά ξέρεις ότι αναγκάστηκα να τα πω». Τρίτον, ο κ. Βορίδης χαμογέλασε και πέταξε ένα «ξέρω, ξέρω» και χώρισαν. Και οι βουλευτές έλεγαν στον Βορίδη: «Μάκη, είσαι ανίκητος στις εσωκομματικές μάχες».
Καραμανλής vs Καμμένος
Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια άλλη πολιτική διαμάχη: Καραμανλικοί (με άδεια, όπως έμαθα του Κ. Καραμανλή) εναντίον Πάνου Καμμένου. Ο λόγος; Ο Π. Καμμένος ζήτησε δημοσίως από τον Κυρ. Μητσοτάκη να «μαζέψει την Ντόρα», η οποία την προηγούμενη ημέρα είχε ζητήσει επίσης δημοσίως από τον κ. Τσίπρα να «μαζέψει» τον Καμμένο. Στη ΝΔ έχουν αγχωθεί τελευταίως γιατί ο υπουργός Αμυνας θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως... καραμανλικό. Και ποιος νομίζετε ότι κρίθηκε ο πλέον κατάλληλος να επιτεθεί στον κ. Καμμένο; Ενας ορίτζιναλ καραμανλικός, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής«Είναι αστείο να λέει ο Καμμένος ότι είναι καραμανλικός. Δεν έχει σχέση με τον μεσαίο χώρο και κυρίως βρίσκεται πολύ μακριά από τις αρχές και τις αξίες του καραμανλισμού. Οσοι επιχειρούν να κάνουν πολιτική καριέρα επικαλούμενοι τον Καραμανλή, την κάνουν για ευνόητους λόγους, για δική τους προβολή». Τάδε έφη ο Κ. Καραμανλής. Και ο κ. Καμμένος θα πείτε; Ε, αυτός ψάχνει να βρει τις «αρχές και τις αξίες του καραμανλισμού» για να τις ξαναδιαβάσει, να δει πού έκανε λάθος.
Κουίζ
Ακόμα να πιστέψει ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας την εμφάνιση στο γραφείο του ενός τηλεαστέρα μεγάλου καναλιού εθνικής εμβέλειας (που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων) που πήγε να διαμαρτυρηθεί επειδή δεν έδωσαν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Λεμεσό σε επιχειρηματία... πελάτη του!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc