Σε αναμονή για τη στάση των θεσμών

Σόιμπλε: Πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί

08/03/2017

Το ζήτημα της παραμονής ή όχι των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να συναχιστούν οι επαφές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αναμένεται να τακτοποιηθεί σήμερα.
Όπως έγινε χθες γνωστό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, Ανίκα Μπράιντχαρτ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».
Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί αναχώρησης των θεσμών, επεσήμανε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Καταλήγοντας, τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης των θεσμών, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά, πως «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».
Στο μεταξύ, στη χθεσινή ετήσια συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άσκησε έμμεση κριτική στην ελληνική πλευρά ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup.

Παρά τα μηνύματα που καταφθάνουν από την Αθήνα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε αδιέξοδο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Όπως ενδεικτικά είπε στην ετήσια συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Βερολίνο «η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί».

«Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ασκώντας εμμέσως, αλλά σαφώς, κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα.»

Πάντως, «αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» στο Eurogroup.

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τα δε μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι του παρόντος αλλά θα συζητηθούν, σύμφωνα με τη συμφωνία στο Eurogroup το Μάιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Το ίδι

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc