ΕΕ: Παγώνει την προενταξιακή χρηματοδότηση της Τουρκίας

ΕΕ: Παγώνει την προενταξιακή χρηματοδότηση της Τουρκίας
«Η χώρα κινείται μα

http://www.tovima.gr/


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  10:55
ΕΕ: Παγώνει την προενταξιακή χρηματοδότηση της Τουρκίας
Share1
εκτύπωση  

Στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία προχωρά η ΕΕ, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα» τόνισε ο Χαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).

Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της χώρας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

Δικαιούχοι της βοήθειας του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.

Οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc