Γερμανία, αναντικατάστατος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας

http://www.dw.com/el

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν παίζει μόνο πολιτικά με τη φωτιά υβρίζοντας τη Γερμανία. Με τη συμπεριφορά του δυναμιτίζει την εμπορική εξάρτηση από τη χώρα αυτή. Ο τουρισμός υφίσταται πλήγμα και οι επενδύσεις έχουν παγώσει.
default
Θα ήταν το κλασικό παράδειγμα του «κόβει κανείς το κλαδί στο οποίο κάθεται». Μια υπόθεση εργασίας σε περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχωρήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεών του με τη Γερμανία. Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία λόγω του προσφυγικού είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν ισχύει το ίδιο όπως παλαιότερα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η οικονομική εξάρτηση της Άγκυρας από την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη.
Στενές εμπορικές σχέσεις
Τουρκικό σούπερ μάρκετ στην Κολωνία. Η Τουρκία εξάγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων στη Γερμανία
Τουρκικό σούπερ μάρκετ στην Κολωνία. Η Τουρκία εξάγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων στη Γερμανία
Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ η Γερμανία έρχεται στην πρώτη θέση. Είναι με απόσταση ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το 10% των τουρκικών εξαγωγών ύψους 14 δις ευρώ έχουν αποδέκτη τη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Γερμανίας προς την Τουρκία, προϊόντα όπως μηχανές, ηλεκτρονικά και χημικά προϊόντα που παράγονται από εξειδικευμένες γερμανικές επιχειρήσεις δεν αντικαθίστανται εύκολα από άλλη χώρα. Αντίθετα το Βερολίνο εισάγει κυρίως προϊόντα υφαντουργίας και τρόφιμα. Με λίγα λόγια, εάν η Τουρκία έρχεται στην 13η θέση ως εξαγωγικός εταίρος της Γερμανίας, η Γερμανία είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της.
Μια ιδιαιτερότητα των γερμανοτουρκικών οικονομικών σχέσεων αποτελούν οι πάνω από 3000 θυγατρικές γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Οφείλεται κυρίως στους πολλούς Τούρκους που ζουν στη Γερμανία και τις στενές επαφές που έχουν δημιουργηθεί. Σε ό,τι αφορά με τον υπόλοιπο κόσμο η Τουρκία καταγράφει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, που προσπαθεί να καλύψει με τα έσοδα από τον τουρισμό. Το 2016 οι Γερμανοί βρίσκονταν στην  πρώτη θέση καταλαμβάνοντας συνολικό μερίδιο του 15%. Αλλά η πτώση ήταν κατακόρυφη πέρυσι, μέχρι τέλος Ιανουαρίου μειώθηκαν οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι κατά το 1/3 και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Αγοράς GfK θα υποστούν νέα μείωση κατά 58% σε σχέση με την ήδη αδύναμη ζήτηση του περασμένου χρόνου. Αιτία οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η ασταθής πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Πλήγμα στον τουρισμό
Άδεια τουριστικά θέρετρα στην Τουρκία
Άδεια τουριστικά θέρετρα στην Τουρκία
Αλλά δεν είναι μόνο ο τουριστικός τομέας που υποφέρει. Η τουρκική οικονομία συνολικά αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Αρχές του 2000 ακόμη και η Κίνα έτριβε τα μάτια της για το ποσοστό της τουρκικής ανάπτυξης της τάξης του 7%. Σήμερα ο ρυθμός έχει μειωθεί, η τουρκική λίρα έχασε 30% της αξίας της, ο πληθωρισμός αγγίζει το 9%, η ανεργία το 10% και οι οίκοι αξιολόγησης μείωσαν προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η ανασφάλεια σε πολιτικό επίπεδο επιδρά επιπρόσθετα. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή υπό κράτηση χιλιάδες πολίτες και πολιτεύεται ως μονοκράτορας. Το πολιτικό κλίμα επηρεάζει και το επενδυτικό κλίμα. Οι επενδυτές επιθυμούν ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, ασφάλεια δικαίου και σχεδιασμών. Ο Ερντογάν δεν τα διασφαλίζει, το αντίθετο μάλιστα.
Ο Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Εμπορίου ανέφερε στην εφημερίδα Die Presse ότι η οικονομία για τα τουρκικά δεδομένα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και ότι εάν «οι σχέσεις με τη Γερμανία χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο, θα συμπαρασύρουν και τη σχετική οικονομική σταθερότητα που επικρατεί». Μέχρι τώρα οι επενδυτές έχουν επιλέξει στάση αναμονής. Αλλά σε μια χώρα που χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή πνοή  η στάση αναμονής είναι ήδη αρνητικό στοιχείο. Και σε περίπτωση που ο Ερντογάν συνεχίσει το υβρεολόγιό του, θα μπορούσε ο πιο σημαντικός του εμπορικός εταίρος, η Γερμανία, να του γυρίσει οριστικά τα νώτα.
Κρίστοφ Χασελμπαχ / Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc