ΚΟΣΜΟΣ 16:08 Η Μόσχα απειλεί να τιμωρήσει τη Visa και τη Mastercard




ΚΟΣΜΟΣ 

Η Μόσχα απειλεί να τιμωρήσει τη Visa και τη Mastercard

AFP,REUTERS,ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών φυσικού αερίου και προχωρά σε νέα σχέδια στην Ασία.
Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε επίσης ότι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είναι «μπλόφα».
Μιλώντας στη Δούμα (κάτω βουλή), ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές.
«Δεν θα μειώσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, αλλά αν οι δυτικοί εταίροι μας κάνουν αυτό το λάθος, η εντατική δουλειά σε άλλες αγορές θα μειώσει τις απώλειες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει τη συνεργασία της με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, την Ινδία και την Κίνα μεταξύ άλλων.
Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.
Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε «να τιμωρηθούν» οι αμερικανικές εταιρείες Visa και Mastercard οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων που κρίθηκε ότι πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.
Μετά την επιβολή των κυρώσεων αυτών, εξαιτίας των οποίων η Visa και η Mastercard σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες πληρωμών τους στους πελάτες πολλών ρωσικών τραπεζών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η εμπλοκή των δύο αυτών εταιρειών στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν θα πρέπει να «παραμείνει ατιμώρητη».
«Χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα οι εν λόγω ξένοι πάροχοι» συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, σημείωσε ο ρώσος πρωθυπουργός.
«Ας μην κρύβονται πίσω από καταστάσεις της ανωτέρας βίας και διαταγές προέδρων και κοινοβουλίων», πρόσθεσε. «Πρέπει να απαντήσουν στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος οικονομικών σχέσεων», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ, χωρίς όμως να αναφερθεί στα μέτρα που εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc