Ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για το χρέος


Ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για το χρέος

12:13
Opening quote
Όπλο στα χέρια Σαμαρά για τις εκλογές
Οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος άρθρου της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, Financial Times, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας πορείας για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.
Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των διεθνών δανειστών που σημαίνει ότι περαιτέρω κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε άμεσες απώλειες, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση του Eurogroup την Πέμπτη. «Τώρα που η Eurostatέχει επιβεβαιώσει επίσημα τους δημοσιονομικούς μας δείκτες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου, ξεκινά η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους η οποία δεν μπορεί βεβαίως να είναι συνολική διαγραφή αλλά μια ευρύτερη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που έχουν δοθεί.
Με όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ο Γ. Στουρνάρας σε επίπεδο υπουργών αλλά και ο Α. Σαμαράς σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο θα πουν στους Ευρωπαίους: «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε. Τηρήστε κι εσείς τη συμφωνία του τέλους του 2012 και προχωρήστε σε απομείωση του χρέους». Όπως όλοι θυμόμαστε η συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 προβλέπει κάτι τέτοιο και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει.
Μ’ αυτό το όπλο θα πάει στις εκλογές ο πρωθυπουργός καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας και οι ελπίδες οριστικής εξόδου από την κρίσης μπορεί να αποδειχθούν ισχυρό χαρτί, κυρίως για τη ΝΔ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»