Θεοδωράκης στους FT: Μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω τα πράγματα

«ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΣ»

Θεοδωράκης στους FT: Μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω τα πράγματα

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη φιλοξενεί η εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με την οποία «αρκεί να του ρίξεις μια ματιά για να καταλάβεις τη διαφορά του με τους άλλους Έλληνες πολιτικούς».

Θεοδωράκης στους FT: Μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω τα πράγματα
«Για να καταλάβεις το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη, του νεώτερου πολιτικού σταρ της Ελλάδας, αρκεί να του ρίξεις μια ματιά: φοράει T-shirt, σακάκι στρατιωτικού τύπου και αθλητικά. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κοντράστ με την πλειοψηφία των κοστουμαρισμένων Ελλήνων πολιτικών, από τους οποίους θέλει να διαφοροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο». Έτσι ξεκινά η αμερικανική εφημερίδα το άρθρο της.
Οι FT κάνουν λόγο στο «χάρισμα» του ηγέτη του «Ποταμιού», το οποίο έχει συμβάλει στα διψήφια ποσοστά του κόμματος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παρά τις μόλις επτά εβδομάδες από την ίδρυσή του.
«Ένιωθα αδύναμος ως δημοσιογράφος κι έτσι στράφηκα στην πολιτική, ως έναν τρόπο να αλλάξω τα πράγματα», απαντώντας στο πώς προέκυψε «Το Ποτάμι».
«Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι το παλιό σύστημα έχει αποτύχει... Στο σημείο αυτό της κρίσης η Ελλάδα δεν χρειάζεται αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες, χρειάζεται λογικές λύσεις... να γίνει προτεραιότητα η προστασία όσων βρίσκονται σε δύσκολη θέση», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τρεις είναι οι προτεραιότητες του Θεοδωράκη, σημειώνουν οι Financial Times: Να μειώσει τη φοροδιαφυγή, να φτιάξει ικανή διοίκηση και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους νέους, που τώρα φεύγουν στο εξωτερικό.
«Με ποσοστά που κυμαίνονται από 11 έως 13% στις δημοσκοπήσεις, "Το Ποτάμι" έχει περάσει στην τρίτη θέση των κομμάτων στην Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα και επισημαίνει πως ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής ενώ, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι υποστηρικτές του κόμματός του προέρχονται από όλα τα επαγγέλματα και τις ηλικιακές ομάδες.
«Γιος Κρητικού αστυνομικού, στον 50χρονο κ. Θεοδωράκη αρέσει να τονίζει ότι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της ελληνικής πολιτικής τάξης, τα μέλη της οποίας συχνά κληρονομούν τις οικογενειακές περιφέρειες ή γίνονται επαγγελματίες πολιτικοί και συνδικαλιστές εκπροσωπώντας τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, εκείνος από την εφηβεία άρχισε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η εφημερίδα, ενώ προσθέτει πως όπως και ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, ο Θεοδωράκης έχει αξιοποιήσει τη φήμη που απέκτησε μέσω της τηλεόρασης για να προστατευτεί στην πολιτική σκηνή. «Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Γκρίλο, δεν ήταν κωμικός αλλά σοβαρός δημοσιογράφος που στο παρελθόν έχει καλύψει ένα εύρος κοινωνικών θεμάτων».
Στην ερώτηση των FT αν «Το Ποτάμι» χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά: «Οι οικονομικές μας δυνάμεις είναι μικρές. Τα βγάζουμε πέρα από μικρές δωρεές πολλών ανθρώπων και δεν πληρώνουμε μισθούς. Δεν έχουμε μεγάλα έξοδα σε ασφάλεια ή οχήματα και όποιος δουλεύει για εμάς είναι εθελοντής». ΕΤΗΝΟΣ

Ε.Σ. (Πηγή: FT)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»