«Κολυμπά» στα φορολογικά έσοδα η Γερμανία

«Κολυμπά» στα φορολογικά έσοδα η Γερμανία

Χαράς ευαγγέλια για τον Σόιμπλε: ο Μάρτιος ήταν ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για τα δημόσια ταμεία. Μαζί με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 140 δισ. ευρώ χάρη στη θετική συγκυρία.
H εύρωστη οικονομική συγκυρία έχει ωθήσει στα ύψη τα φορολογικά έσοδα. Τον περασμένο Μάρτιο το γερμανικό δημόσιο, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων, εισέπραξε σε ποσοστό 7,2% περισσότερα χρήματα από τους πολίτες και την οικονομία. Αυτό προκύπτει από έκθεση για το μήνα Μάρτιο του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θετική συγκυρία στον τομέα απασχόλησης
140 δισ. ευρώ μέσα σε 3 μήνες
140 δισ. ευρώ μέσα σε 3 μήνες
Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο του 2014 το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε αγγίζει τα 140 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε ακόμη πιο θετικά από τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά του περασμένου Νοεμβρίου. Τα δημόσια ταμεία είχαν ιδιαίτερο όφελος από την καλή κατάσταση στον τομέα της αγοράς εργασίας. Χάρη στο υψηλό ποσοστό απασχόλησης και στην αύξηση των μισθών, ανέβηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα έσοδα από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Επιπλέον θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση επέδρασε η εργασιακή εξασφάλιση και οι προσδοκίες για αύξηση του εισοδήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο κατά 2,8%.

Το 2015 ισοσκελισμένος προυπολογισμός
Χαράς ευαγγέλια για τον Σόιμπλε
Χαράς ευαγγέλια για τον Σόιμπλε
Παρά τη θεαματική αύξηση των φορολογικών εσόδων ανάμεσα στους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο, η Γερμανία δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό των 16,9 δισ. ευρώ που προκύπτει στον προϋπολογισμό της, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα εκ προοιμίου για όλη τη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση ο Β. Σόιμπλε προγραμματίζει για το 2015 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά το 1969 χωρίς ανάληψη δανείου. Πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο ήδη από το 2012, που επιβεβαιώθηκε και πέρυσι. «Τις χρόνιες 2014 μέχρι το 2016 η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν επίσης έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, το 2017 και το 2018 θα σημειωθεί μάλιστα ελαφρό πλεόνασμα» επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / handelsblatt, reuters
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»