Υψηλές προσδοκίες Σαμαρά από τον τουρισμό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Υψηλές προσδοκίες Σαμαρά από τον τουρισμό

ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρισμός
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,  ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης».

Ο κ. Σαμαράς εγκωμίασε τις προσπάθειες των αρμοδίων που βοήθησαν "να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια, χωρίς να περιμένουν την ανάπτυξη να έρθει, αλλά υλοποιώντας την". Τόνισε πως ο τουρισμός δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα ,αλλά το διαχρονικό νόημα της ζωής."Ο τουρισμός είναι κάτι λαμπρό και δυναμικό που οφείλουμε να σεβαστούμε", επεσήμανε. "Χωρίς όμως περιβαλλοντολογική ανάπτυξη, δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό", τόνισε.
Τόνισε δε ότι το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ και πως το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, «η κοσμογονία έχει αρχίσει» και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».

Πέρα από το ρεκόρ των αφίξεων που υλοποιήθηκε την περασμένη χρόνια, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης μέσω της επέκτασης της διαρκείας της τουριστικής περιόδου, την ενσωμάτωση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών ξένων επισκεπτών στην χώρα και την διείσδυση σε αγορές που δεν έχουμε συμμετοχή, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αναγκαία είναι και η εφαρμογή καθετοποιημενων τουριστικών στρατηγικών και η δημιουργία αυξημένων τουριστικών υπηρεσιών.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο την προώθηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο χωροταξικό σχεδιασμό, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο, την χάραξη του αιγιαλού, τονίζοντας το προσωπικό κόστος για την υλοποίηση αυτών των μέτρων που σιγά σιγά ολοκληρώνονται. 

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε πως όλα αυτά θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Τόνισε την σημαντικότητα στις αλλαγές στην αδειοδότηση μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, αλλά και  στην αποκρατικοποίηση των μαρίνων.

Μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο, ανέφερε ότι είναι η μείωση της φορολόγησης, επισημαίνοντας πως το "επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό", αλλά θα μεταβληθεί σταδιακά χωρίς να διακινδυνεύει το δημοσιονομικο πλεόνασμα. Στη συνέχεια επεσήμανε πως το πρώτο βήμα έχει ήδη συντελεστεί με την μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 23 -13%.

Ακολούθως μίλησε για την ανάγκη συνδεσιμότητας διαφορετικών προορισμών εντός της χώρας,αλλά και της Ελλάδας με τις διεθνείς αγορές, και την αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου, ξεκινώντας από την Αθήνα. Ακόμη προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας

"Έχουν ήδη ξεκινήσει αυτά. Ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός που ήδη αποδίδει. Με ενδιαφέρει πάνω από όλα το μεθαύριο, όχι το αύριο".

Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά, είπε ο κ. Σαμαράς και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει μισό δισ. τα επόμενα 6 χρόνια σε υποδομές και απ´τον τον ιδιωτικό τομέα θα επενδυθούν 3 δισ. ετησίως με συνολικά 13 δράσεις για τον τουρισμό”.
Ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.
Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα παρουσιασθεί η συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού 

Σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει, είπε και τόνισε: «Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν».
Σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

Μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση.

Ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. "Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα"υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιαννη ,άνοιξε την ομιλία της σε κλίμα ικανοποίησης για όσα έχουν επιτευχθεί στο χώρο του τουρισμού, αλλά και αισιοδοξίας για όσα προβλέπονται. Σημείωσε την είσοδο πάνω από 20 εκατ. επισκεπτών στην χώρα το 2013 με αύξηση της τάξεως του 15% στα έσοδα και πάνω από 23% στις αφίξεις σε σχέση με την περασμένη χρόνια.

Η υπουργός τόνισε πως όλα αυτά δεν είναι μια τυχαία συγκυρία , αλλά " αποτέλεσμα μιας συνολικής κινητοποίησης και στοχευμένων μεταρρυθμίσεων" που αναδεικνύουν μια Ελλάδα "κερδισμένων μαχών".
Ο ΣΕΤΕ δείχνει το δρόμο της αλλαγής
Με την επισήμανση των δεινών της κρίσης που κάνουν "τα τρία αυτά χρόνια τα δυσκολότερα" της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αλλά  και την διαπίστωση της αναγκαιότητας να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως ξεκίνησε την ομιλία του ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην κλειστή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Στο ίδιο κλίμα συνέχισε την ομιλία του στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο μουσικής, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση συνεργασίας και τους αρμόδιους φορείς για το δύσκολο έργο τους, τονίζοντας πως με την στήριξη τους ο ΣΕΤΕ δείχνει τον δρόμο της αλλαγής.
Στόχος του ελληνικού τουρισμού κατά τον κ. Ανδρεάδη είναι "να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας". Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ανδρεάδης έχει ήδη κατεθέσει τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό "με στόχο τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας".
O ελληνικός τουρισμός καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο παρά τα σημαντικά εμπόδια που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ  επισημαίνει πως καλέστηκε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα.
Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στην "Κ", ο κ. Ανδρεάδης είχε προβλέψει πως για τη φετινή σεζόν "θα φθάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. ευρώ εσόδων".

Συμπληρώνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014 εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα. 
Στα επόμενα τρία χρόνια πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την προσδοκία πως ο οργανισμός θα ανδρωθεί ακόμα περισσότερο.

Σε αυτό θα συμβάλλουν η Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ. Δύο βασικοί βραχίονες του ΣΕΤΕ που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία με στόχο την ανάπτυξη σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης, αλλά και επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Την αποψινή βραδιά ο κ. Ανδρεάδης επιχειρεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΣΕΤΕ, το οποίο "χαράζει τη στρατηγική της προσφοράς και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στηρίζει δυναμικά την επόμενη μέρα, την μέρα της εξωστρεφούς ανάπτυξης και συνεχώς ενδυναμώνει τη θέση του στην ελληνική κοινωνία και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία", κατέληξε.  kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»