Οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

δύο καθηγητές οικονομικών καταθέτουν τις απόψεις τους για τα θετικά και τα αρνητικά της ενέργειας αυτής
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Δημήτρης Μανής
Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και η δυνατότητα της να δανείζεται με ικανοποιητικούς όρους ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία φιλοξένησαν δεκάδες ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης διακεκριμένων αναλυτών για να καλύψουν το «ιστορικό» αυτό γεγονός, όπως χαρακτηρίστηκε από ορισμένα από αυτά.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν θετικά την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης και προβλέπουν ότι οι συνέπειες, στο άμεσο μέλλον, θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί που διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις από την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι δυσμενείς, κυρίως για τον ελληνικό λαό.

Δύο έλληνες καθηγητές οικονομικών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα εκτός Ελλάδας μίλησαν στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ για την εξέλιξη αυτή και κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για το ποιες θα είναι οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία αλλά και τον ελληνικό λαό. 
Νικόλας ΟικονομίδηςΝικόλας Οικονομίδης


Ο Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως λέει «Η ενέργεια αυτή ήταν θετική πρώτα απ' όλα γιατί σταθεροποιεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Οι αγορές σήμερα είπαν ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί και μάλιστα με καλούς όρους, κάτι που θα έχει εξίσου θετικές συνέπειες στον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, η Ελλάδα στο μέλλον, εξαιτίας αυτής της στήριξης από τις αγορές θα μπορεί να εκδίδει τα εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια της με καλύτερους όρους. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά στο τέλος, η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι δανείστηκε από τις αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που δανειζόταν από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Επίσης θετικό στοιχείο, από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, είναι το γεγονός ότι η χώρα βγαίνει από την απομόνωση, ανέφερε ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Όπως λέει «Η Ελλάδα ήταν στην εξορία και τώρα επέστρεψε σε ένα κανονικό οικονομικό περιβάλλον». Ωστόσο, ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους έλληνες πολίτες, θα πρέπει τα χρήματα αυτά που δανείστηκε η ελληνική κυβέρνηση να δαπανηθούν σε επενδύσεις, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.        

Ταυτόχρονα, ο Νικόλας Οικονομίδης διευκρίνισε ότι είναι εντελώς άστοχο να υποστηρίζουν κάποιοι ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο από την ΕΕ. «Το δίλημμα για το εάν θα εκδώσουμε ομόλογο του ελληνικού δημοσίου ή θα δανειστούμε από την Ευρώπη, δεν υφίσταται. Η ΕΕ έχει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που θα διαθέσει για την Ελλάδα και μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν θα μας δανείζουν επ’ αόριστο με 2%. Αυτό είναι. Εάν η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δανειστεί από αλλού».   
Κώστας ΒεργόπουλοςΚώστας Βεργόπουλος


Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, επισημαίνει ότι ως πολιτική κίνηση, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, από οικονομικής απόψεως οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα άσχημες.

«Πρώτα απ' όλα» τονίζει ο κ. Βεργόπουλος, «πήραμε δάνειο με επιτόκιο 5% για να ξεχρεώσουμε δανεικά που είχαμε πάρει με επιτόκιο 2%. Αυτό από μόνο του δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα. Επίσης, μια οικονομία που δανείζεται με 5% θα πρέπει να έχει έναν αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Η ελληνική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει χάσει σχεδόν το 20% των εσόδων της και μόνο πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός της τάξεως του
-4%. Πως θα μπορέσει, λοιπόν, αυτή η οικονομία να αποπληρώσει τα δανεικά που παίρνει».

Ο Κώστας Βεργόπουλος υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσει η χώρα να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να μπει σε μια πορεία ανάπτυξης είναι να τερματισθεί η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σκληρά, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Όπως λέει: «Στις ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται άμεσα από το ποσοστό ανεργίας. Για το λόγο αυτό οι αμερικανοί το παρακολουθούν στενά και κάνουν σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, με ποσοστό ανεργίας κοντά στο 30% περιμένουμε να έρθει ανάπτυξη. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική λιτότητας και δεν δοθεί έμφαση στην οικονομική δραστηριότητα και την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»