Κομισιόν: «Τεράστια» η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα

Κομισιόν: «Τεράστια» η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε μία περίληψη των πιο σημαντικών στοιχειών της.
Πρώτον, το ελληνικό πρόγραμμα έχει σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και έχει βάλει τα θεμέλια για την ανάπτυξη η οποία προβλέπεται για το 2014 να έχει θετικό πρόσημο, στο 0.6% και να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ενώ η ανεργία θα αρχίσει να παρουσιάζει μείωση. Συγχρόνως η ελληνική οικονομία επανακτά την ανταγωνιστικότητα της χάρη στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα είναι “τεράστια” καθώς οι στόχοι για το 2013 ξεπεράστηκαν με το 1.5 δις πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε. Για το νούμερο του πλεονάσματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά λέγοντας ότι το “καθαρό νούμερο” προκύπτει αν αφαιρέσει κανείς εισφορές που γίνονται μία φορά και δεν επαναλαμβάνονται όπως αυτές των τραπεζών μεταξύ άλλων.
Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες αυτή την στιγμή είναι να εμπλέξουμε τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Με την υιοθέτηση των 265 από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές μεταρρύθμίσεις παρόλο που τα συμφέροντα που αντιτείνονται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Αναφορικά με το μαξιλάρι ασφαλείας για την ανακεφαλαιοπόιηση των τραπεζών ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να τελειώσει και η Ευρωπαιή Κεντρική Τράπεζα με την σειρά της τα  stress tests στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Οκτωβρίου.
Για το θέμα του χρέους δήλωσε ότι είναι βιώσιμο και ότι αναμένεται να μειωθεί στο 125% το 2020 και στο 112% το 2022. Για περαιτέρω ελάφρυνση ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν έχει ξεκινήσει κάποια συζήτηση.
Η αναφορά που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν ξεπεράσει τους στόχους στις απολύσεις  ενώ τώρα το πρόβλημα είναι περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε  την ανάγκη της ανανέωσης στο δημόσιο τομέα της χώρας με τον κάθε ένα που αναχωρεί να αντικαθίσταται με κάποιον που θα καλύπτει αξιοκρατικά  και όχι κομματικά κριτήρια.KATHIMERINI

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»