«Σφραγίζει» αύριο η Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα

«Σφραγίζει» αύριο η Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μία ημέρα έμεινε για να επικυρωθεί με κάθε επισημότητα η επίτευξη του πρωτοφανούς πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και να ανοίξει ο δρόμος για την νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Θα ακολουθήσει ροή θετικών ειδήσεων αμέσως μετά με αποκορύφωμα το Eurogroup της 5ης Μαΐου, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στους ομολόγους του και θα τους καλέσει να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τα περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Αύριο, 23 Απριλίου, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, θα κινηθεί γύρω από τα 3,4 δις ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα. Μάλιστα, βάσει του Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ήταν περίπου 1,4 δις ευρώ, επιτρέποντας τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 24 Απριλίου, αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group (προαπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup) για να εγκρίνει την εκταμίευση των 6,3 δις ευρώ που αποτελούν το πρώτο μέρος της δόσης των 8,3 δις ευρώ. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, αλλά και με διατάξεις που έχει περάσει ή καταθέσει στη Βουλή, έχει υιοθετήσει την συμφωνία με την τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη δεν θα καθυστερήσει άλλο την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 6,3 δις ευρώ.
Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση και ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου και του οργανικού νόμου που περιλαμβάνει διατάξεις για τον έλεγχο και των δημοσιονομικών μεγεθών. Τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να κατατεθούν έως το τέλος του μήνα και να ψηφιστούν έως τις 5 Μαίου.
Ημέρα κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη ζητήσει να ενημερώσει τους ομολόγους του στο Eurogroup για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Σχέδιο που βασίζεται στις σχετικές εκθέσεις των ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ και McKinsey.
Επίσης, θα θέσει το θέμα του χρέους, με την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των διμερών δανείων στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, σε σταθερά. Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό επιτόκιο των δανείων αυτών - που κινείται στα επίπεδα του 0,8% -  για ολόκληρη την περίοδό τους (τα 30 ή 50 χρόνια) ή τουλάχιστον για την επόμενη 15ετια.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc