Επιχείρηση εκτόνωσης αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση εκτόνωσης αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

Επιχείρηση εκτόνωσης σχεδιάζει η Κουμουνδούρου, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά τα αγκάθια παραμένουν καθώς ανοικτές είναι οι διαφωνίες για πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο αλλά και η στάση του κόμματος για την Ευρωζώνη και το ευρώ.

«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης
«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης
Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να καλύψει το «κενό» των 8 θέσεων που απομένουν για την ευρωλίστα, με τις λιγότερες εντάσεις και διαφωνίες. Συνεχίζονται όμως η κόντρα και ο διχασμός για τρεις υποψηφίους, τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη και τους οικονομολόγους Γιάννη Βαρουφάκη και Κώστα Λαπαβίτσα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει πέπλο μυστηρίου, τα στόματα της Κουμουνδούρου είναι κλειστά, αν και είναι δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο Γ. Βαρουφάκης, και από την άλλη ότι η πλευρά Λαφαζάνη βάζει «βέτο».
Σύγχυση επικρατεί και για την υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη ? η Κουμουνδούρου λέει πως όλα είναι ανοικτά, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» σημειώνει ότι ήταν εκ των προσωπικών επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, στις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Κρίτων Αρσένης
Κρίτων Αρσένης
Αρνητικά στέκεται και η πλειοψηφία του κόμματος για την υποψηφιότητα του Κώστα Λαπαβίτσα -ένθερμος υποστηρικτής της εξόδου της χώρας από το ευρώ- παρότι έχει προταθεί από την πλευρά Λαφαζάνη. Το ερώτημα είναι τι τελικά θα πράξει ο κ. Τσίπρας και αν θα επιμείνει στις επιλογές του. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Λάκης Λαζόπουλος, καθώς ανοικτό είναι αν θα πει «ναι» να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Το άλλο αγκάθι είναι η θέση απέναντι στο ευρώ και στην Ευρωζώνη. Το θέμα πριν εισέλθουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές άνοιξε και πάλι με την παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη στην ΚΕ, όπου έθεσε και θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Γιάννης Βαρουφάκης
Γιάννης Βαρουφάκης
Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι μία μέρα μετά η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σόφη Παπαδόγιαννη (Αριστερή Πλατφόρμα) δεν απέκλεισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.
Μιλώντας χθες στον Αθήνα 9,84 ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε πως «τίποτα δεν αποκλείεται», ενώ σε σχέση με το αν συνεχιστούν οι διαφωνίες και φτάσουν στα άκρα, απάντησε και ο Γ. Θεωνάς, μέλος της ΚΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από το κόμμα «αν φτάσει σε σημείο εξάντλησης των ορίων που υπάρχουν».
Κώστας Λαπαβίτσας
Κώστας Λαπαβίτσας
Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, μιλώντας από το βήμα της ΚΕ επισήμανε ότι «το δίλημμα ''ευρώ ή δραχμή'', είναι το δίλημμα που έθετε ο Α. Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του Μνημονίου. Αν επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει, ας μη το κάνουμε» είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες στην ΚΕ έκανε από την Πάτρα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «εμείς εκφράζουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις και μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων που κατατίθενται στην Κεντρική Επιτροπή». «Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα», δήλωσε και ο Π. Λαφαζάνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός από τις συλλογικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα κριθούν τα επόμενα 24ωρα καθώς εντός των ημερών θα πρέπει η ΠΓ του κόμματος να συνεδριάσει για να αποφασίσει τους 8 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Η απόφαση να στηθούν δύο κάλπες στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ -κομματικοί και συνεργαζόμενοι- έκρυβε τελικά και εκπλήξεις καθώς «κόπηκαν» ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τ. Αλμπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο πρώτες θέσεις σε σταυρούς αναδείχθηκαν ο Ν. Χουντής και η Σ. Σακοράφα. Οι συνεργαζόμενοι Γ. Κατρούγκαλος και Σ. Ρομπόλης βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις. Οριακά αναδείχθηκε υποψήφιος ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.
Η «τρόικα» που άναψε τις φωτιές
Κρίτων Αρσένης
Υπέρ των... φαλαινών στο Ιόνιο
Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, που φέρεται να έχει συμφωνήσει την κάθοδό του με την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκλεγεί στις ευρωεκλογές του 2010 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Τον Μάιο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει από την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος για ιδεολογική χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι κρατά ως παρακαταθήκη «τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Τρίτση». Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τού ζήτησαν να παραδώσει την έδρα του αφού είχε εκλεγεί με λίστα αλλά ο Κρίτων Αρσένης προτίμησε τη θέση και τον... μισθό για να υπερασπιστεί -όπως έλεγε- την κοινωνία των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Κρίτων Αρσένης, γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Αρσένη, είχε επιλεγεί από τον Γιώργο Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τη δράση του όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που όμως τον οδήγησε αρκετές φορές σε... αντιφατικές πολιτικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, ζήτησε να μη γίνουν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Κρήτη για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να προστατευτούν τα δελφίνια και οι... φάλαινες στην περιοχή. Μετά την... ανακάλυψη των φαλαινών στο Ιόνιο, ο Κρίτων Αρσένης «είδε» και σύνδεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με την κυβερνητική πολιτική για τα... δάση.
Τέλος ο Κρίτων Αρσένης καταψήφισε ακόμα και την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα και τις πολιτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς χαρακτήρισε το πόρισμα... άτολμο όσον αφορά την εκποίηση της δημόσιας γης και των κερδοφόρων δημόσιων μονοπωλίων όπως το νερό.
Γιάννης Βαρουφάκης
Επεσε έξω στις προβλέψεις
Οι απόψεις του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται ένας από τους «μυστικοσυμβούλους» του Αλέξη Τσίπρα επί οικονομικών θεμάτων γι' αυτό και η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προτείνει στον πανεπιστημιακό καθηγητή να συμμετάσχει ως υποψήφιος του κόμματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης εμφανίστηκε στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου από το 2004 έως και το 2006 όποτε και αποχώρησε από τη θέση. Εκτοτε έχει τοποθετηθεί επί των θεμάτων της ελληνικής οικονομίας τόσο στα ελληνικά όσο και σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας χωρίς όμως να δικαιώνεται συνήθως από τις προβλέψεις του. Χαρακτηριστικά είχε προαναγγείλει τη διάλυση της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρέους των χωρών της ΕΕ ενώ είχε προτείνει από το 2010 την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση χρεοκοπίας εντός του ευρώ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο είχε ανακοινώσει την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου εργάζεται είχε ζητήσει από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012 να μην πάρει τη δόση που προβλεπόταν από το Μνημόνιο και να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα, προτείνοντας να επικεντρωθεί στη μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 2,5 δισ. ευρώ όπου προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα εξαλειφθεί σε... 3 εβδομάδες. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει από το 2012 ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε... Κόσοβο βλέποντας εθνικιστικές εξεγέρσεις λόγω της οικονομικής κρίσης ή ότι η χώρα θα πτωχεύσει με μαθηματική ακρίβεια.
Κώστας Λαπαβίτσας
Ο θεωρητικός της δραχμής
Υπέρμαχος της επιστροφής στη δραχμή από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της οικονομικής κρίσης στη χώρα ήταν ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος φλερτάρει με μια θέση στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και επί χρόνια ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, είχε αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian τον Αύγουστο του 2013: «Η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο πακέτο το οποίο θα έφερνε συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, πιθανώς με άλλο ένα ''κούρεμα'' του χρέους το οποίο δεν θα είχε επίδραση. Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους, το οποίο θα ακολουθηθεί από μια γενική αναδιάρθρωση του χρέους, μαζί με διαγραφή. Αυτό πρέπει να συνοδευθεί από ένα ''λίφτινγκ'' στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και μειώσεων μισθών».
Από την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και την Ευρωζώνη και πρότεινε στην κυβέρνηση να έλθει σε ρήξη με την τρόικα.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας σε πρόσφατη παρέμβασή του για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα πρότεινε εκ νέου την έξοδο από την ΟΝΕ αναφέροντας ότι χρειάζεται «σχέδιο και προετοιμασία των λαϊκών στρωμάτων για μια τέτοια εξέλιξη, αφού η προοπτική του χάους και της εμφάνισης αυταρχικών λύσεων δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η μελέτη και η προετοιμασία της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα είναι απολύτως απαραίτητα βήματα για μια ριζοσπαστική έξοδο από την κρίση, υπέρ των λαϊκών στρωμάτων».
Παν. Τσούτσιας - Νικ. Β. Τσίτσας     ΕΤΗΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»