Τελευταία ευκαιρία για ειρηνική λύση
Τελευταία ευκαιρία για ειρηνική λύση
Η έκρυθμη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και η επικείμενη τετραμερής, η επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση αλλά και οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
Για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία γράφει η εφημερίδα Die Welt: «Το Κίεβο βρίσκεται ενώπιον ενός σχεδόν άλυτου διλήμματος για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει στις -από τη Μόσχα υποκινούμενες- προβοκάτσιες στην ανατολική Ουκρανία. Αφενός η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα τόσο εύκολα για τους Ρώσους, όσο στην Κριμαία. Αφετέρου πρέπει να δράσει με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην δώσει στη Μόσχα πρόσχημα να παρέμβει στη χώρα για να προστατεύσει τους ‘ρώσους Ουκρανούς’. Απαιτείται μια πράξη εξισορρόπησης, η οποία θα έθετε κάθε χώρα ενώπιον μεγάλων προβλημάτων και η οποία γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη λόγω της κατάστασης της ουκρανικής κυβέρνησης. Στις επικείμενες συνομιλίες ο Πούτιν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα αβαντάζ που έχει στην παρούσα φάση και να αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό κέρδος. Για να εξισορροπηθεί αυτό, η Δύση θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απ΄ ό,τι μέχρι πρότινος».
«Αποτυχημένη» η πολιτική των κυρώσεων
«Η τετραμερής της Γενεύης (...) ενδεχομένως να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης»
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι «υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη καταστροφή. Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να βάλει τέλος στις επιχειρήσεις των πρακτόρων και των ειδικών δυνάμεών του στη γειτονική χώρα, να αποσύρει τη στρατιωτική πίεση από τα σύνορα και να διατυπώσει, μέσω ανακοίνωσης, τη σταθερή βούλησή του για μια πολιτική επίλυση της κρίσης».
Την ευρωπαϊκή στάση επικρίνει ηTageszeitung, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε μια πολιτική ηγεσία, η οποία χρησιμοποιεί τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις εναντίον των εξεγερθέντων και του ίδιου της του λαού. Λίγο μετά την ευρωπαϊκή απόφαση ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στα ανατολικά, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Γιατί δεν έθεσε η ΕΕ προϋποθέσεις για την οικονομική της βοήθεια; (…) Και γιατί συνεχίζει την αποτυχημένη πολιτική των κυρώσεων; Μέχρι στιγμής ούτε σταμάτησαν τη Ρωσία, αλλά ούτε και συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Υπάρχει τώρα μια τελευταία ευκαιρία: η τετραμερής της Γενεύης θα καταβάλει προσπάθειες για μια διπλωματική λύση. Ενδεχομένως να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».
Πολλά ή λίγα τα λεφτά του ταμείου εξυγίανσης;
«Αναμφίβολα πρόκειται για πολλά λεφτά, εάν όμως αναλογιστεί κανείς ότι η διάσωση της Hypo Real Estate κόστισε τα διπλά, τότε είναι μάλλον λίγα»
Την τελική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση σχολιάζει σήμερα η Stuttgarter Zeitung: «Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τις τράπεζες, γεμίζοντας για ένα μεγάλο διάστημα το ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης. Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη κατάθεση που θα γίνει το 2016, το ταμείο θα έχει 55 δις ευρώ (…). Αναμφίβολα πρόκειται για πολλά λεφτά, εάν όμως αναλογιστεί κανείς ότι η διάσωση της Hypo Real Estate κόστισε τα διπλά, τότε είναι μάλλον λίγα. Ο κίνδυνος να κληθεί να πληρώσει στο τέλος και πάλι ο φορολογούμενος μειώθηκε, ωστόσο δεν εξαλείφθηκε».
Τις γερμανικές εξαγωγές όπλων σχολιάζει σήμερα η Berliner Zeitung: «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ασχολείται από χθες με την αγωγή των Πρασίνων, που ζητούν να ενημερώνει η κυβέρνηση εγκαίρως και λεπτομερέστερα για τις εξαγωγές όπλων. Μέχρι πρότινος αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κατασκευαστών (…), με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να ενημερώνεται για τις προμήθειες αφού τα όπλα χρησιμοποιούνται ήδη από τους παραλήπτες τους».
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Comments