Θεοδωράκης: «Γονυκλισίες πολιτικών» για εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης

Θεοδωράκης: «Γονυκλισίες πολιτικών» για εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης

«Δεν είναι σωστό οι πολιτικοί να παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα, είτε προς τη μια μεριά είτε προς την άλλη. Θα πρέπει να σεβόμαστε και να απομακρυνόμαστε από αυτή τη στιγμή», σημείωσε την Μεγάλη Τετάρτη ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τοποθετήθηκε για την αναφορά του Νίκου Δήμου στο «ειδωλολατρικό» Αγιο Φως και την πολυδάπανη μεταφορά του.

Θεοδωράκης: «Γονυκλισίες πολιτικών» για εκμετάλλευση της θρησκευτικής πίστης
«Δεν πάω για μητροπολίτης, πάω για πολιτικός. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι της εκκλησίας και κάποια πράγματα που είναι της Πολιτείας. Εχω μία απόλυτη άποψη, ότι δεν θα πρέπει να καπηλευόμαστε την θρησκευτική πίστη. Δηλαδή και τις γονυκλισίες κάποιων πολιτικών εμείς δεν θα τις ακολουθήσουμε», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο κ.Θεοδωράκης διαχώρισε παράλληλα τις επίσημες θέσεις του κόμματος από τον συνεργάτη του protagon, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση ανέφερε ότι «Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα – και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς».
Οπως υπογράμμισε: «Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αυτές τις απόψεις και τις οποίες τις έχει υποστηρίξει πολύ συχνά στην ελληνική κοινωνία. ... Αυτός ο άνθρωπος είπε απλώς κάποια στιγμή ότι "εγώ στηρίζω την προσπάθεια του Θεοδωράκη και το Ποτάμι". ... Εναι ξεκάθαρο, ο ίδιος ο άνθρωπος με την ευθύτητα και την τόλμη που τον διακρίνει το είπε σε ένα κανάλι όταν τον είχαν ρωτήσει, ότι "παιδιά, εγώ δεν είμαι στέλεχος στο Ποτάμι, δεν το εκφράζω, έχω προσωπικές απόψεις τις οποίες θα συνεχίσω να έχω". Θα βγω εγώ και θα πω στον οποίοδήποτε δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ποτάμι -και μάλιστα σε έναν άνθρωπο που έχει συγκεκριμένες απόψεις για την ελληνική κοινωνία: "κοίτα, μην μιλάς γι' αυτό ή μη μιλάς για το άλλο";».
Σημειώνεται ότι ήδη χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής ανέφερε ότι «είναι πολύ λυπηρό ότι ο κύριος Δήμου δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις εμμονές και τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του, ούτε καν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας».
Από την Θεσσαλονίκη ο μητροπολίτης Ανθιμος επέπληξε επίσης τον κ.Δήμου: «Μας δημιουργεί βέβαια μεγάλη λύπη για το κατάντημα αυτό και κατά δεύτερο λόγο διότι σκιαμαχεί, διότι προσπαθεί να ακυρώσει και να πολεμήσει ένα θεσμό 2.000 χρόνων ο οποίος υπήρξε η σπονδυλική στήλη, η ραχοκοκκαλιά της πνευματικής ζωής των ορθοδόξων Ελλήνων Χριστιανών ... ό,τι και αν πει «προς κέντρα λακτίζει» και πάνε χαμένα. Θά 'ναι κρίμα να χάσει και την ψυχή του».   ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»