Ατζέντα ανάπτυξης και θεσμικών αλλαγών

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ατζέντα ανάπτυξης και θεσμικών αλλαγών

Την πρώτη του προεκλογική εμφάνιση αναμένεται να κάνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, θέτοντας στη δημόσια συζήτηση δύο μείζονα θέματα για την πορεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στις επικείμενες εκλογές θα κριθούν η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η εφαρμογή των αλλαγών
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στις επικείμενες εκλογές θα κριθούν η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η εφαρμογή των αλλαγών
Το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή και τις θεσμικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου κράτους. Με «όχημα» τον τίτλο «Νέα Ελλάδα», ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο που έχει η ΝΔ για την περίοδο που ακολουθεί, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.
Μέσα από τις προτάσεις αυτές, στόχος του είναι και η ανάδειξη της έλλειψης αντίστοιχων θέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αναμένεται να κατηγορήσει για μηδενισμό και καταστροφολογία.
Η ομιλία του κ. Σαμαρά θα έχει έντονο «προεκλογικό άρωμα», καθώς δεν θα είναι λίγες οι αναφορές του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και οι αναφορές του για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η χώρα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στις επικείμενες εκλογές θα κριθεί -κυρίως- η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα καθώς και η τόλμη να γίνουν αλλαγές τόσο στο οικονομικό όσο και στο θεσμικό πεδίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα κωδικοποιήσει τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να βασίσει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και θα παρουσιάσει τους τομείς που θα δοθεί έμφαση το προσεχές διάστημα. Μεταξύ άλλων θα τονίσει την ανάγκη στήριξης (με συγκεκριμένα κονδύλια, είτε από τον προϋπολογισμό είτε από την κοινότητα) της καινοτομίας, του τουρισμού, της ενέργειας, των νέων αγροτών κ.ά.
Θα συνδέσει την ανάγκη ύπαρξης από τη χώρα μας πρωτογενούς παραγωγής με την οριστική έξοδο από την κρίση και θα σημειώσει ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι πρωτίστως η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη θα θέσει την προώθηση -το ταχύτερο δυνατόν- των θεσμικών αλλαγών που θα πρέπει να προκύψουν από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα είναι στην εκδήλωση δίπλα στον πρωθυπουργό, θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος και η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στη ΝΔ. Αυτές οι προτάσεις που θα τεθούν επίσημα στη δημόσια συζήτηση θα είναι -μεταξύ άλλων- και οι εξής:
• Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
• Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.
• Αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην ευθύνη υπουργών (κατάργηση της πολυσυζητημένης προθεσμίας -χρόνος παραγραφής- ως προς την ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης), την ασυλία βουλευτών και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Θεσμοθέτηση θέσεων με μόνιμους υπηρεσιακούς υφυπουργούς Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού.
• Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
• Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
• Ιδρυση ειδικού τμήματος στο ΣτΕ για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο πολιτικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει έτοιμο σχέδιο για τη χώρα, που θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα. Μέσα από την παρουσίαση των θέσεων αυτών θα κάνει την αντιπαραβολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τον κ. Τσίπρα ότι βασίζει όλη του την πολιτική ύπαρξη στο Μνημόνιο και στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
• Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπου αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα, τώρα που έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΟΡΑΣ
Την ενόχληση πολλών στελεχών της ΝΔ προκάλεσε η παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι «η ΝΔ σήμερα είναι μικρό κόμμα» και δεν έχει καμιά σχέση με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που γνώρισε η ίδια. Στην τοποθέτηση αυτή (Αλφα) δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση από την ηγεσία της κυβέρνησης ή από το κόμμα, αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν μια ολιγόλογη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Σ. Κεδίκογλου ως απάντηση και στην κυρία Μπακογιάννη. «Πολλούς έχει πονέσει η επιτυχία της Ελλάδας. Εμείς προχωράμε! Οι άλλοι ας συνεχίσουν να ονειρεύονται νέα μνημόνια ή να επαναλαμβάνουν τα λάθη τους», τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Γιάννης Σαραντάκος                   ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc