Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μία επίσκεψη-ρεπορτάζ στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ένα προεκλογικό πορτρέτο του Σταύρου Θεοδωράκη ξεχωρίζουν στον σημερινό γερμανόφωνο τύπο.
«Η ανανέωση του προσωπικού διαρκεί έως 15 χρόνια» επιγράφεται το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα με «πρωταγωνιστή» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι οι δυσκολίες της μεταρρύθμισης ξεκινούν από την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. «Όταν πρωτοήρθα (στο υπουργείο), η διαδικασία μεταρρύθμισης είχε ουσιαστικά παγώσει» δηλώνει ο υπουργός στη γερμανική εφημερίδα, η οποία παρατηρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 26 Ιουνίου του 2013 και μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, παρότι η σχετική προθεσμία θα έληγε τέσσερις μέρες αργότερα, δηλαδή στις 30 Ιουνίου.
«Το στοίχημα είναι να γίνονται οι διορισμοί με τακτές διαδικασίες και μόνο εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται να διορίζουμε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό για εργασίες, όπως η επίβλεψη των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίες μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες» τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επισημαίνει όμως και κάτι άλλο: «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να είναι ελληνική υπόθεση, με ελληνική πρωτοβουλία και υπό ελληνικό έλεγχο. Παρόμοιες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν δια του εξαναγκασμού από τους δανειστές». Πάντως ο υπουργός υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πλέον τεράστια δημόσια διοίκηση» και ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί στους 680.000 έναντι 930.000 χιλιάδων προ ετών.
Μεταπολίτευση και πελατειακό σύστημα
Τις κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα υπενθυμίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «40 χρόνια δημοκρατία στη νότια Ευρώπη» - και με αφορμή την επέτειο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, που σήμανε και το τέλος της δικτατορίας Σαλαζάρ. «Μέχρι σήμερα οι Έλληνες μιλούν για ʻμεταπολίτευσηʼ , δηλαδή για πολιτική αλλαγή, αλλά στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για μία νέα αρχή», επισημαίνει η ανταπόκριση από την Αθήνα και εξηγεί: «Το ελληνικό πελατειακό σύστημα και ο πολιτικός νεποτισμός δεν έχουν θιχτεί. Τόσο οι συντηρητικοί, όσο και οι σοσιαλιστές, που εναλάσσονταν στην εξουσία μετά το τέλος της δικτατορίας, φρόντιζαν τους οπαδούς τους με διορισμούς και εξυπηρετήσεις. Αυτή η συστηματική εκμετάλλευση του κράτους, που συνοδεύεται από όλο και περισσότερα χρέη, είναι και η αιτία για την ελληνική κρίση».
Δημοφιλής, αλλά φιλοευρωπαίος…
Το πολιτικό πορτρέτο του Σταύρου Θεοδωράκη φιλοτεχνεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitungτου Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο ιδρυτής του «Ποταμιού» είχε κάνει όνομα στην τηλεοπτική δημοσιογραφία ως υπερασπιστής των απλών, καθημερινών ανθρώπων και σήμερα αξιοποιεί με διαφορετικό τρόπο τη δημοφιλία του. «Ο Θεοδωράκης είναι έντονα φιλοευρωπαίος και αυτό δεν είναι αυτονόητο στην Ελλάδα της κρίσης» σημειώνει η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung. Στο ερώτημα, εάν το κόμμα του είναι αριστερό ή δεξιό, η απάντηση του γνωστού δημοσιογράφου είναι: «Δεν υπάρχουν αριστερές ή δεξιές λύσεις, υπάρχουν μόνο λογικές λύσεις». Με αυτές τις «ατάκες» ο νεόκοπος πολιτικός αναστατώνει το πεπαλαιωμένο ελληνικό κομματικό σύστημα και φαίνεται ότι πολλοί Έλληνες περίμεναν να εμφανιστεί κάποια στιγμή ένας τέτοιος δημεγέρτης, αναφέρεται στην ανταπόκριση.
Σε δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών ο Σταύρος Θεδωράκης φτάνει ποσοστά έως 15%, πίσω από τη ριζοσπαστική Αριστερά και το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, που έχουν επιδοθεί σε μία μάχη στήθος με στήθος, γράφει η Süddeutsche Zeitung. Παρατηρεί μάλιστα ότι «ιδιαίτερα στους αναποφάσιστους, στους νέους ψηφοφόρους και στις γυναίκες η χαλαρή φυσιογνωμία του Θεοδωράκη βρίσκει εκπληκτική ανταπόκριση. Παρότι δεν έχει ούτε καν ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα, τον βοηθάει η δυσαρέσκεια του κόσμου με τους καθιερωμένους πολιτικούς, που είχαν λαφυραγωγήσει το κράτος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
Comments