Αμερικανική επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ο ΔΗΚΤΗΣ
Η SunVault Energy ανακοίνωσε ότι αγόρασε το 100% φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,5 MW στην Πελοπόννησο έναντι 4,3 εκατ. ευρώ. Η αμερικανική εταιρεία είχε προχωρήσει τον περυσινό Οκτώβριο σε προκαταρκτική συμφωνία εξαγοράς του 80% δύο φωτοβολταϊκών πάρκων με συνολική ισχύ 2 MW στην Ελλάδα, αλλά τελικά επέλεξε να αποκτήσει το 100% του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού. Η SunVault θα αποκτήσει το πάρκο από την BCI Renewables, ενώ το χρέος θα αφαιρεθεί από το τίμημα αγοράς. Σημειώνεται, επίσης, ότι το εν λόγω φωτοβολταϊκό πωλεί την παραγόμενη ενέργεια έναντι 0,37283 ευρώ ανά κιλοβατώρα και αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 800.000 ευρώ, σύμφωνα με την BCI. Μεγάλη κινητικότητα, πάντως, καταγράφεται και στον τομέα των αιολικών πάρκων. Διερευνητικές επαφές για εξαγορές αιολικών πάρκων βρίσκονται σε εξέλιξη από μεγάλες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες προσβλέπουν και στην εξαγωγή φθηνότερου εξοπλισμού που παράγουν.
Νέα τροπολογία για το μετρό της Θεσσαλονίκης κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών. Αυτή τη φορά προβλέπεται ότι στην περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία, ο επιδιαιτητής μπορεί να ορίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου (αντί του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ισχύει σήμερα).

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω του φόρτου εργασίας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 30 διεκδικήσεις του εργολάβου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε έξι ομάδες και έχουν παραπεμφθεί σε διαιτησία εδώ και ένα χρόνο.
Αλλαγές στον FTSE 25
Eισέρχονται ξανά στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25 οι μετοχές της Eurobank και της Viohalco και καταλαμβάνουν τις θέσεις της Frigoglass και των Σωληνουργείων Κορίνθου που διαγράφονται. Οι παραπάνω αλλαγές θα συμβούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Ιουνίου 2014 και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εξάμηνης αναθεώρησης των δεικτών του Ftse. Επίσης, στον δείκτη των εξωστρεφών εισηγμένων (Ftse / Διεθνούς Δραστηριοποίησης) προστέθηκαν οι εξής μετοχές: Mοχλός, Αττικές Εκδόσεις, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμψα, Mevaco, Space Hellas και Autohellas. Αντίθετα, από τον συγκεκριμένο δείκτη διεγράφησαν οι μετοχές των εταιρειών Moda Bagno, MLS Πληροφορική και Αλκο Ελλάς.
Η ΤτΕ δεν... ξέχασε το δυσμενές σενάριο
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει οι εγχώριες τράπεζες να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα για το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προέκυψαν από το stress test με βάση το δυσμενές σενάριο. Σημειώνεται ότι με το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμήθηκαν στα 6.381 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο υπολογίστηκαν σε 9.419 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με βάση το βασικό σενάριο, αλλά θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα καλύψουν τα αναγκαία κεφάλαια και με βάση το δυσμενές σενάριο.
Οι Ελληνες άρχισαν να ταξιδεύουν και πάλι
Oι Ελληνες ταξιδεύουν και πάλι περισσότερο, διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία, επισκέπτονται καφέ, εστιατόρια και μπαρ, ένδειξη ότι έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης υπάρχει και πάλι ανοδική πορεία. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «ξεφορτωθεί» την εικόνα της χώρας σε κρίση και αναμένει για φέτος ρεκόρ επισκεπτών. Ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της εφημερίδας είναι «Ακρόπολη 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα». Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στο νέο ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων την τουριστική περίοδο, δώδεκα ώρες καθημερινά. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το νέο ωράριο θέμα κοινής λογικής, επισημαίνοντας ότι «Πρέπει να δείξουμε αυτό που διαθέτουμε και η Ελλάδα έχει προ πάντως να προσφέρει πολιτισμό».kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»