Προμήθειες «χρυσάφι» εξασφαλίζουν οι ξένοι οίκοι στην Ελλάδα

Προμήθειες «χρυσάφι» εξασφαλίζουν οι ξένοι οίκοι στην Ελλάδα

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, υπολογίζουν κύκλοι της ελληνικής αγοράς τις προμήθειες που πληρώθηκε καθεμία από τις περίπου 10 βασικές ξένες επενδυτικές τράπεζες για τη συμμετοχή τους στις αναδοχές των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών εκδόσεων των τελευταίων λίγων εβδομάδων. Η Ελλάδα αποδείχθηκε έτσι πεδίον δόξης λαμπρόν για τους investment bankers, ακόμα και σε σύγκριση με ευρωπαϊκά μεγέθη, σχολιάζουν επαγγελματίες του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται καν άλλες εργασίες επενδυτικής τραπεζικής, όπως οι ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών εταιρειών και η λειτουργία τους ως συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που οι ίδιοι οίκοι έχουν αναλάβει. Επίσης δεν περιλαμβάνονται οι περσινές αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως στηρίζουν τις εκτιμήσεις αυτές στο γεγονός ότι οι προμήθειες των αναδόχων επί του ύψους των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες και τον ομολογιακών τους εκδόσεων είναι συνήθως της τάξης του 2% με 3%, ενώ στο Δημόσιο χαμηλότερες του 2%. Με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο και οι συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει ή βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων που συνολικά κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ και οι ξένοι επενδυτικοί που εμπλέκονται είναι συγκεκριμένοι, εκτιμάται ότι πάνω από 250 εκατ. οδηγήθηκαν στα μεγάλα ξένα «σπίτια».

«Και οι εκτιμήσεις αυτές είναι συντηρητικές αφού χρησιμοποιούν ως υπόθεση για το ύψος της προμήθειας το 2% την ώρα που πολλές από τις αυξήσεις ήταν εγγυημένες με ό,τι αυτό σημαίνει και σημαίνει υψηλότερα ποσοστά» αναφέρει στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος μεγάλης γερμανικής τράπεζας. Κάποιες επενδυτικές τράπεζες πήραν πάντως μεγαλύτερες αμοιβές από άλλες αφού όλες οι δουλειές δεν είναι οι ίδιες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το who is who των ξένων οίκων που εμπλέκονται στη μεγάλη αυτή ελληνική έξοδο στις αγορές έχει έντονο άρωμα από τη Wall Street αλλά και τα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά κέντρα. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, είναι οι Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co International plc, ενώ την ομολογιακή έκδοση των 750 εκατ. «έτρεξαν» οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, HSBC και Bank of America Merrill Lynch.

Στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, που άντλησε 1,2 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, εγγυητές κάλυψης και ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι JP Morgan, Citigroup, HSBC, Merrill Lynch, Bruyette & Woods Ltd και Banca IMI.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς που άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, χρησιμοποίησε ως συντονιστές και διαχειριστές της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Goldman Sachs και ως συνδιαχειριστές τις Mediobanca-Banca di Credito, UBS Limited και BNP Paribas. Η Πειραιώς εξέδωσε πρώτη και ομόλογο 3ετούς διάρκειας 500 εκατ. με ανάδοχους τις BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Το ρόστερ των ξένων επενδυτικών τραπεζών που ανέλαβαν ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει και τη βρετανική Barclays Bank, η οποία, μαζί με την Deutsche Bank AG, London Branch και την J.P. Morgan Securities plc ανέλαβαν την αύξηση κεφαλαίου των 3 δισ. ευρώ της Eurobank.

Καθοριστική για την ανάκτηση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών αλλά και επιχειρήσεων εν γένει ήταν στις αρχές Απριλίου η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές. Την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, το ύψος του οποίου διαμορφώθηκε τελικά στα 3 δισ. ευρώ, ανέλαβαν ως ανάδοχοι οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Στα σκαριά όμως βρίσκονται και άλλες εκδόσεις που έχουν αναλάβει ξένοι investment bankers. Ετσι Deutsche Bank, HSBC, Citigroup και Credit Suisse αναφέρονται ως οι ανάδοχοι και της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης της ΔΕΗ, ενώ σε ορίζοντα ολίγων μηνών ανάλογες κινήσεις στις κεφαλαιαγορές εξετάζουν σύμφωνα με πηγές της αγοράς και άλλες τρεις τουλάχιστον μεγάλες ελληνικές εισηγμένες.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc