ΥΠΟΙΚ: Όχι νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΥΠΟΙΚ: Όχι νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Το μήνυμα ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις έστειλε το υπουργείο Οικονομικών μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν και λίγο πριν την κατάθεση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2015 - 2018.
Στην έκθεση της Κομισιόν υπάρχει αναφορά σε σχετικό πίνακα για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2 δις ευρώ για το 2015, το οποίο φθάνει στα 3,8 δις ευρώ το 2016 και στο 1,9 δις ευρώ το 2017. Σύμφωνα, όμως, με το υπουργείο Οικονομκών, η κυβέρνηση θεωρεί πως το όποιο δημοσιονομικό κενό που αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη, «θα μηδενιστεί» λόγω:
- της ικανοποιητικής εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού,
- της εφαρμογής των διαρθρωτικών παρεμβάσεων,
- της σταδιακής βελτίωσης της ρευστότητας έπειτα από την επάνοδο της χώρας και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές και
- των ευρύτερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Μάλιστα, αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2015 - 2018 και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα. Ωστόσο, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν «παγωμένες» στα περυσινά χαμηλά επίπεδα οι κρατικές δαπάνες τόσο για φέτος, όσο και για όλο το διάστημα του Μεσοπρόθεσμου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μία συζήτηση η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της τρόικας και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.
Πέραν αυτού του θέματος το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για το Eurogroup της 5ης Μαίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα θα ζητήσει από τους ομολόγους του της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ανάληψη νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αρκετοί υποστηρίζουν πως σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, την Παρασκευή. Ανεξαρτήτως, όμως, της συνάντησης αυτής, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ενώ η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως στον επόμενο έλεγχο της τρόικας που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc