ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11:14 Προσπάθεια κατευνασμού ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Προσπάθεια κατευνασμού ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει καταστεί σαφές ότι το όποιο πακέτο μέτρων έλθει προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα ταυτίζεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η αποδοχή από τους εταίρους της λίστας των μέτρων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στο έκτακτο Eurogroup είναι ο αναγκαίος κάβος που πρέπει να υπερβεί η Αθήνα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας. Προϋπόθεση αναγκαία, όχι όμως ικανή, καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει, επιπλέον, να πείσει το κόμμα και τον κυβερνητικό εταίρο του για την αναγκαιότητα υλοποίησης των εν λόγω μέτρων, ώστε να τα περάσει από τη Βουλή. Το σχετικό «μασάζ» αναμένεται να αρχίσει από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, πρόκειται να συνεδριάσει άμεσα με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα για να συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι της όποιας ψηφοφορίας στη Βουλή θα προηγηθεί συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει καταστεί σαφές ότι το όποιο πακέτο μέτρων έρθει προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα ταυτίζεται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η προσδοκία, πλέον, είναι, όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, «να είναι εφαπτόμενο του προεκλογικού προγράμματος». Η συγκεκριμένη αναφορά μεταφράζεται ως προσδοκία τα όποια μέτρα να διατρέχει μια φιλοσοφία «κοινωνικής ελάφρυνσης», δηλαδή μετατόπισης βαρών από τους πιο αδύναμους στους περισσότερο ισχυρούς οικονομικά.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» από όσα συζητούνται και έχουν δημοσιοποιηθεί ως προς το περιεχόμενο της λίστας μέτρων θεωρείται η προοπτική διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος τουλάχιστον. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι σημαντική μερίδα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών έχει εναντιωθεί σε αυτές, φαίνεται ότι «αποδραματοποιείται» με την επιστράτευση του όρου «στρατηγικές συμπράξεις» και τις διαβεβαιώσεις από το ΥΠΟΙΚ ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο των υπό αποκρατικοποίηση φορέων. Το ενδεχόμενο να υπάρξει πίεση από τους εταίρους και υποχώρηση της κυβέρνησης σε νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά, που θα μπορούσαν να φέρουν επιπλέον καθυστέρηση στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, διατήρηση ελαστικών μορφών εργασίας, αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι, επίσης, ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία, ενώ προς το Μαξίμου έχει σταλεί σαφές μήνυμα ότι ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Η δυσκολία τού να περάσουν τα όποια μέτρα από την Κ.Ο. έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι πιθανότατα η υιοθέτησή τους δεν θα συνοδεύεται από παροχή ρευστότητας ικανή για να καλύψει τις ανάγκες για μερικούς μήνες, αλλά η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να επαναξιολογείται ουσιαστικά σε εβδομαδιαία βάση.
Ηδη, πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση διεμήνυσε, μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr, μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών και τη διατύπωση από τους εταίρους του αιτήματος για σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, ότι «η εφαρμογή του ριζοσπαστικού κυβερνητικού προγράμματος είναι η μοναδική απάντηση για τον λαό και τον τόπο», καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις της. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στη συμφωνία της 20ής/2 είχε καταγραφεί κύμα αντιδράσεων στην Κ.Ο. και διαφοροποιήσεις στην άτυπη ψηφοφορία από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους υπουργούς Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Κ. Ησυχο, καθώς και από σημαντικό αριθμό βουλευτών, που ψήφισαν είτε κατά είτε λευκό.

Η στάση των ΑΝΕΛ

Ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν, εφόσον κληθούν να ψηφίσουν ένα πακέτο μέτρων, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που τηρούν για την ώρα στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων.

Για να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, το Μαξίμου επιχειρηματολογεί στη βάση ενός αναγκαίου μεσοδιαστήματος και χρηματοδοτικής «ανάσας» που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να φέρει μια πολύ καλή συμφωνία τον Ιούνιο.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»