Η ματιά των ΗΠΑ στις τριβές Ελλάδας-Γερμανίας
Η ματιά των ΗΠΑ στις τριβές Ελλάδας-Γερμανίας
Οι Aμερικανοί βλέπουν με συμπάθεια τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του χρέους, λέει η διευθύντρια του γραφείου των New York Times στο Βερολίνο Άλισον Σμέιλ.
Οι Αμερικανοί βλέπουν από απόσταση την αντιπαράθεση γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι πότε επιτέλους θα ανακάμψει αισθητά η ευρωπαϊκή οικονομία και πως θα βρεθεί διέξοδος στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Μιλώντας στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandradio Kultur η διευθύντρια του γραφείου των New York Times στο Βερολίνο Άλισον Σμέιλ τονίζει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και εξηγεί: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί Αμερικανοί, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, διακρίνουν στην Ευρώπη μια αντιπαράθεση δύο στρατοπέδων. Εκείνου των περικοπών και της λιτότητας που εκπροσωπεί η Γερμανία και εκείνου μια πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων είτε από τις κυβερνήσεις, είτε την ΕΚΤ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα».
Oι Αμερικανοί δεν βλέπουν θετικά μια προσέγγιση Αθήνας–Μόσχας
Η Aμερικανίδα δημοσιογράφος πιστεύει ότι οι Aμερικανοί δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, παρά για τις γερμανικές που επιμένουν στην πολιτική λιτότητας: «Θα έλεγα ότι υπάρχει μια κάποια συμπάθεια για τα ελληνικά επιχειρήματα, την οποία δεν συναντούμε, όπως γνωρίζετε, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή όμως πιστεύω ότι η ελληνογερμανική φιλία είναι μακροχρόνια, πολύπλοκη, αλλά υφίσταται όπως έδειξε την Κυριακή η συνάντηση Κοτζιά–Στάινμαϊερ στο Βερολίνο. Είναι σαφές ότι οι Aμερικανοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον από ένα χάσμα μέσα στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί εύχονται να βελτιωθεί η κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έτσι ώστε να διευκολυνθεί η γεφύρωση των όποιων διαφορών εντός ευρωζώνης».
Για τις ΗΠΑ η κρίση στην Ελλάδα έχει και μια γεωστρατηγική διάσταση, μιας και όπως λέει η Aμερικανίδα δημοσιογράφος, οι Αμερικανοί «δεν βλέπουν θετικά μια προσέγγιση Αθήνας– Μόσχας με τη κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη», λέει η Άλισαν Σμέιλ προσθέτοντας: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο τις στρατιωτικές δαπάνες προς μεγάλη ικανοποίηση των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φόβος ότι η στάση της Αθήνας θα διαφοροποιηθεί. Υπάρχει κατανόηση για διεθνείς επαφές στη Μόσχα ή την Κίνα. Αν οι Αμερικανοί ανησυχούν για κάτι, τότε αυτό αφορά την συνοχή του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου στο ζήτημα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό», καταλήγει η διευθύντρια του γραφείου των NYT στο Βερολίνο.
Deutschlandradio Kultur / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Comments