«Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» στο δείπνο του Greek Press Association

 ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

«Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» στο δείπνο του Greek Press Association

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
O ιερός πέπλος της Aθηνάς (περ. 438-432 π.X.) από τον Φειδία. Στην ανατολική πλευρά της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Πομπή των Παναθηναίων, εικονίζεται η παράδοση του Πέπλου και στην ίδια πλευρά δύο θεοί του Oλύμπου. (Bρετανικό Mουσείο)
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣHMEIΩMATAPIO
Τα νέα από το Λονδίνο είναι πολύ ενδιαφέροντα, όπως και οφείλουν, εφόσον αφορούν δείπνο της Ενώσεως Ελληνικού Τύπου που έγινε στο Λονδίνο και διοργανώθηκε από την πρόεδρο της Ενώσεως και εκδότρια των «Hellenic Times International» κ. Μάρθα-Μαρία Χρυσομάλλη. Στην ωραία ατμόσφαιρα που άναψε και φούντωσε τις συζητήσεις πρέπει να έπαιξε ρόλο και το γνωστό ελληνικό εστιατόριο «Lemonia» στο Primrose Hill. Καλεσμένοι, προσωπικότητες, Ελληνες και Κύπριοι της Βρετανίας, καθώς και πολλοί Βρετανοί φιλέλληνες, που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο γνωστός δικηγόρος κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του νομικού γραφείου Doughty Street Chambers στο Λονδίνο, που με την ομάδα του προετοιμάζει την επιχειρηματολογία διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, που είχε έρθει με τη δικηγόρο κ. Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ. Μάλιστα, ο χαρισματικός ομιλητής κ. Robertson μίλησε με πάθος και στο δείπνο για την αποστολή που έχει αναλάβει. Και όταν συνδαιτυμόνες τον προέτρεψαν την επόμενη φορά που θα έλθει να μιλήσει, «να φέρει μαζί και την κ. Αλαμουντίν», «Γιατί όχι;» η απάντηση του δικηγόρου, που κρατήθηκε ως υπόσχεση. Επίσης, επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν η διαπρεπής συγγραφέας Artemis Cooper και η οικονομολόγος κ. Vicky Pryce. Παρέστησαν επίσης ο πρώην υπουργός Ευρώπης των Εργατικών κ. Denis MacShane, η δικηγόρος κ. Ελένη Μελεάγρου, ο οικονομικός αρχισυντάκτης του Channel 4, Paul Mason, ο διευθυντής της GFK Research, Mike Quick, ο πρόεδρος των Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας κ. Στράτος Χατζηγιάννης. Με την παρουσία τους τίμησαν τη δημοσιογραφική εορταστική βραδιά ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Κύπριος ύπατος αρμοστής κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του θέματος της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που ανέπτυξε ο δικηγόρος κ. Robertson. «Με τη διορία που έχει δώσει η UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στην πρόταση διαμεσολάβησης του οργανισμού μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας να λήγει στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Robertson απέρριψε την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι τα Γλυπτά είναι αποκλειστικά θέμα της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου». «Ποιος υπέγραψε τις άδειες εξαγωγής του αγάλματος του ποτάμιου Θεού Ιλισσού για να μεταφερθεί στο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης;» ρώτησε. «Ποιος διορίζει την πλειοψηφία των μελών της διοίκησης του Μουσείου;». Περιέγραψε επίσης αυτό που αποκάλεσε «σύνδρομο του Ναυαρίνου», δηλαδή «τον φόβο του να θεωρηθούμε αγενείς προς τους Βρετανούς», στους οποίους διαδοχικές γενιές Ελλήνων ήταν ευγνώμονες για τη συμβολή τους στη νίκη κατά των Τούρκων στο Ναυαρίνο, καθώς και στην επικράτηση κατά των Nαζί κάτι περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα». Και αντέκρουσε ο κ. Robertson, λέγοντας «δεν θα έπρεπε να υπάρχει φόβος προσβολής των Βρετανών μέσα από νομική προσφυγή εναντίον τους, επειδή... στους Βρετανούς αρέσει να τους μηνύουν! Αυτό που κάνει τη Βρετανία μεγάλη είναι ότι υπακούει στο διεθνές δίκαιο. Οπως το έθεσε ο Gladstone, η επιδιαιτησία του δικαστηρίου είναι προτιμότερη αυτής του σπαθιού»...

Στη συνέχεια η συγγραφέας Artemis Cooper παρουσίασε το νέο της βιβλίο «Μία περιπέτεια», μία βιογραφία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα του 20ού αιώνα, Patrick Leigh Fermor. Προς μεγάλη ευχαρίστηση των παρισταμένων περιέγραψε τα κατορθώματά του την περίοδο του πολέμου στην Κρήτη και τη ζωή του στη Μάνη, όπου έμεινε πάνω από 40 χρόνια. «Αν και απολύτως τυπικός Βρετανός», είπε η συγγραφέας, «ένιωθε πιο ήρεμος, γεμάτος και ζωντανός στην Ελλάδα, από όσο ένιωσε ποτέ στην πατρίδα του». H Vicky Pryce παρουσίασε το νέο της βιβλίο με τίτλο «It’s the Economy, Stupid», η οποία απέρριψε τα επιτιμητικά στερεότυπα για τους Ελληνες, που ανέδειξε η κρίση. Ισχύει το «έξω πάμε καλά» και για τους Ελληνες δημοσιογράφους του Λονδίνου αν κρίνουμε από τους καλεσμένους στο Gala της Greek Press Association που διοργάνωσε με επιτυχία η πρόεδρός του Μάρθα-Μαρία Χρυσομάλλη. Πάντα, τέτοια νέα από το Λονδίνο, και ιδίως από την ελληνική παροικία και τους Ελληνες εφοπλιστές και δημοσιογράφους, βρίσκουν ανταπόκριση στη στήλη και στους αναγνώστες της...
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σε ακρόαση τον δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, συνοδευόμενο από τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Παν. Αθηνών κ. Γιώργο Κασιμάτη. Ο κ. δήμαρχος ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Παυλόπουλο για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και, κυρίως, για τον προγραμματισμό τους ώς την ολοκλήρωσή τους. Ο κ. Παυλόπουλος, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη, θέτει το ως άνω ερευνητικό πρόγραμμα, λόγω της πρόδηλης εθνικής σημασίας του, υπό την αιγίδα του και για τον λόγο αυτόν ζήτησε τη συνεχή ενημέρωσή του.
- Αύριο, Κυριακή και ώρα 10 π.μ., θα τελεσθεί το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Ιωνα Βορρέ, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στην κεντρική πλατεία της Παιανίας. Ο καφές θα δοθεί μετά στο Μουσείο Βορρέ.
Γιώργος Βορρές & οικογένεια

ΤΗΛΕΦΟΣ
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc