Διάθεση για συνεργασία από Μέρκελ και Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Διάθεση για συνεργασία από Μέρκελ και Τσίπρα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το πρόβλημα ρευστότητας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «δεν ήρθα στη Γερμανία για να ζητήσω δανεικά» χαρακτηρίζοντας ως άκομψη σχετική ερώτηση για το αν αυτός ήταν ο λόγος επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των χρημάτων. Σε ερώτηση για το αν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 8 Απριλίου, άφησε αιχμές στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά και αφορούν τη μη εκπλήρωση δεσμεύσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός άρχισε τη συνέντευξη Τύπου με δύο παραδοχές. Η πρώτη αφορούσε στο πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν success story, αλλά αντιθέτως επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις και διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας. Η δεύτερη παραδοχή από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν το γεγονός ότι εκτός από τους εξωγενείς υπάρχουν και ενδογενείς παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κρίση.  «Τα πέντε χρόνια προγράμματος δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση τους. Παραμένει η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα του κράτους», είπε ο κ. Τσίπρας επαναδιατυπώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα χτυπήσουν τη διαφθορά και «θα αναγκάσουν να πληρώσουν μερίδιο στην κρίση και αυτοί που μέχρι σήμερα είχαν αποφύγει να πληρώσουν».
Ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Siemens. «Από κοινού πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας, μέσω της συνδρομής στην υπόθεση της Siemens», τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα του κατοχικού δανείου είπε πως δεν πρόκειται για υλική διεκδίκηση, αλλά για ένα ηθικό θέμα. «Δεν πρέπει να παίζουμε ούτε για αστείο με την Ιστορία. Το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στοχεύει στο να αφήσουμε πίσω το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «για τη Γερμανία το ζήτημα των επανορθώσεων πολιτικά έχει ολοκληρωθεί» προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν συζητήσεις στο μέλλον. Αναφέρθηκε εξάλλου και στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «δεν ήρθα στη Γερμανία για να ζητήσω δανεικά. Τα προβλήματα ρευστότητας ήρθαν από το παρελθόν, εμείς τα παραλάβαμε. Το πρόβλημα ρευστότητας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης».
Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των χρημάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα και την έλευση τζιχαντιστών στο Βερολίνο μέσω Ελλάδας (εννοώντας τις δηλώσεις Καμένου), ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι  «κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει κτίρια του γερμανικού Δημοσίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «και η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κινήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, είναι κάτι που έχει “ηθική αξία”, δεν συνδέεται καθόλου με τη διαπραγμάτευση για το χρέος. "Παρανοήσεις σαν κι αυτή" της ερώτησης δυσχεραίνουν τη συνεννόηση».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη να δοθούν από την Ελλάδα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.
«Είπα στις Βρυξέλλες και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είναι σαφή τα οικονομικά στοιχεία», υπογράμμισε η κα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο. Κάναμε έναν πρώτο γύρο συνομιλιών και είπαμε ποιες είναι οι ανάγκες που θέλουμε να καλυφθούν».
«Θέλω η Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε ακόμη, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
«Είχαμε μια διάθεση καλής συνεργασίας, είπαμε ότι και τα δύο κράτη θέλουν να συνεχίσουν να ανήκουν στην Ε.Ε. Είμαστε πεπεισμένοι, τουλάχιστον η Γερμανία, ότι τέτοιες στιγμές, που έχουμε δυσκολίες τις οποίες δεν είχαμε φανταστεί ποτέ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «είχαμε πολύ θερμές επαφές με τον λαό της Ελλάδας, έχουμε πολλούς Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα».
Σε ερώτηση προς την κ. Μέρκελ για την εικόνα της Γερμανίας ως πανίσχυρης στην Ευρώπη αλλά και προς τον κ. Τσίπρα για το πώς βλέπει την καγκελάριο, η Αγκελα Μέρκελ απάντησε ότι  «ο καθένας είναι ισότιμο μέλος, στο Eurogroup όλοι έχουν μία ψήφο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για στερεότυπα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το πνεύμα. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η εμπειρία από τις συζητήσεις μας (με την κ. Μέρκελ) είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει, ευνοεί την ανταλλαγή απόψεων. Χαρακτήρισε επίσης “άδικο” το εξώφυλλο του περιοδικού Spiegel με τις ναζιστικές αναφορές, και για την καγκελάριο και για τον γερμανικό λαό επισημαίνοντας ότι «έβαλε τις φωνές» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη γελοιογραφία της «Αυγής».
 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»