Πού χάθηκε ο Βαρουφάκης;

Πού χάθηκε ο Βαρουφάκης;

Πού χάθηκε ο Βαρουφάκης;
2
εκτύπωση  

Πού είναι ο υπουργός Οικονομικών; Εάν εξαιρέσει κανείς την εμφάνισή του την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή (τότε που απέκτησε νέο φίλο, κατά δήλωσή του, τον... Αδ. Γεωργιάδη) ο Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία) έχει χαθεί. Δεν πιστεύω αυτά που λένε χαριτολογώντας οι κακεντρεχείς φίλοι του ότι ο μοναδικός τρόπος για να τον δει κανείς είναι να ενδιαφερθεί για το εξοχικό του στην Αίγινα, ούτε βεβαίως βρίσκεται σε «βαθιά κατάψυξη», όπως λένε ορισμένοι, σίγουρα από φθόνο, συνάδελφοί του στην Ευρώπη. Απλώς σημειώνω ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν τον πήρε μαζί του ούτε στην περιβόητη συνάντηση των οκτώ στις Βρυξέλλες ούτε στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και στο κρίσιμο ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου συνάντησε την κυρία Μέρκελ. Και κάτι ακόμα. Ο κ. Βαρουφάκης ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβασή του στο Λονδίνο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στο Business Week, να δώσει συνέντευξη στο Bloomberg (είδατε εσείς που λέγατε ότι δεν χάνει συνεντεύξεις;) και να έχει επαφές με τα funds του Λονδίνου... Πάντως την Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Βαρουφάκης πάει στο Προεδρικό για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο.

Οταν οι Podemos γκρινιάζουν
Γκρίνια φαίνεται ότι έπεσε στη λεγόμενη εσωτερική αντιπολίτευση (κάτι σαν την... Αριστερή Πλατφόρμα) των Podemos για τα λεφτά που ξόδεψε το κόμμα για να φιλοξενήσει στη Μαδρίτη τον... Αλ. Τσίπρα. Με τίτλο «πληρώσαμε περίπου 6.000 ευρώ για τον Τσίπρα», εφημερίδες που πρόσκεινται στους Podemos (όπως η ABC) και διάφορες ισπανικές ιστοσελίδες επικρίνουν τον αρχηγό του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας γιατί ξόδεψε (και πώς τα ξόδεψε) τόσα λεφτά στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Νοέμβριο, για τον «ηγέτη του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος», όπως χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα.
nnn
Στα δημοσιεύματα των ισπανικών εφημερίων και sites υπάρχουν και πιπεράτες λεπτομέρειες για την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Μαδρίτη. Σας το μεταφέρω ως έχουν ευθύς αμέσως: Λένε για παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του επιτέθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στο θέμα της λιτότητας, στη συγκράτηση των δαπανών και για την αύξηση του χρέους. Σημειώνουν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας δεν πήγε μόνος του, αλλά συνοδευόταν από τη σύζυγό του και «τρεις βοηθούς» (που δεν κατονομάζουν) και ότι η ηγεσία των Podemos έθεσαν στη διάθεσή τους αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δείπνο και διαμονή σε ένα δημοφιλές ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Ολα αυτά βεβαίως συνέβησαν τον περασμένο Νοέμβριο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και πόσο πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φιλοξενία του κ. Ιγκλέσιας και της συνοδείας του στην Αθήνα κατά την προεκλογική περίοδο.

Πρώτη θέση στην Αεροφλότ
Και μια και ο λόγος για ταξίδια και αεροπορικά εισιτήρια, μαθαίνω ότι η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά ταξίδεψε στη Μόσχα με την «Αεροφλότ» στην... business class. Η κυρία Κουντουρά (προέρχεται από τους ΑΝΕΛ) πήγαινε στη Μόσχα για την τουριστική έκθεση MITT, αλλά δεν ταξίδευε μόνη της. Μαζί της ταξίδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος (που πήγαινε να προετοιμάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και σε έκθεση αμυντικού υλικού), ο περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης και άλλοι (ας τους ονομάσω υπηρεσιακούς) παράγοντες. Μόνη της ήταν η κυρία Κουντουρά στην business class. Οι άλλοι, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και ο περιφερειάρχης, στριμώχθηκαν στην οικονομική θέση.
«Η Μέρκελ κατάπιε πρωθυπουργούς»
«Καλομελέτα κι έρχεται». Μ' αυτή τη φράση καλωσορίζει το νέο συμβόλαιο (προσοχή:«συμβόλαιο και όχι μνημόνιο», όπως το ονομάζει) ο σούπερ αριστερός οικονομολόγος, καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο. Μία συνάντηση που κατά τον κ. Λαπαβίτσα δεν ήταν καθόλου εύκολη  υπόθεση για τον Πρωθυπουργό: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, η Μέρκελ είναι δύσκολος αντίπαλος, έχει καταπιεί πρωθυπουργούς και πρωθυπουργούς...» είπε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η κατάσταση πλέον με τους δανειστές μας έφτασε σε οριακό σημείο. Απέφυγε όμως να απαντήσει εάν θα ψηφίσει αυτό το νέο «συμβόλαιο», όταν και όποτε έρθει για ψήφιση στη Βουλή, λέγοντας «να δούμε πρώτα τι μορφή θα έχει, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό του όφελος και πολλά άλλα». Το μόνο που επαναλαμβάνει είναι ότι «υπάρχει πλέον μεγάλη στενότητα και η στενότητα αυτή απειλεί τα πάντα».
Δεξίωση στην... Αφρική
Αληθεύει ότι βρίσκεται στα σκαριά η διοργάνωση από επιχειρηματικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους μιας μεγαλοπρεπούς δεξίωσης σε... αφρικανική χώρα και μάλιστα σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων της γνωστής υπερπολυτελούς αλυσίδας Four Seasons με τη δικαιολογία της ανακαίνισης ενός ναού; Εκείνο που έμαθα είναι ότι κάτι θεαματικό και χλιδάτο ετοιμάζεται να γίνει στη Βόρεια Αφρική στις 23 Απριλίου, εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Ο Μουλόπουλος στο ΑΠΕ
Τη θέση του γενικού διευθυντή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καταλαμβάνει ο Β. Μουλόπουλος σε αντικατάσταση του Αντ. Σκυλλάκου που είχε παραιτηθεί από το ΑΠΕ. Να σημειώσω ότι ο κ. Μουλόπουλος μετέχει και στη σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου.
nnn
Δεν είδαν με καλό μάτι στο «καραμανλικό» στρατόπεδο την απόφαση του Μεν. Δασκαλάκη να δεχθεί την πρόταση του Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθεί γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη θέση της Μαριάνας Πυργιώτη. Εξάλλου η γραμμή τους είναι «μακριά από τη Συγγρού».

Σβήνουν και γράφουν...


Σβήνει και γράφει, όπως έμαθα, η Μαριέττα Γιαννάκου που έχει πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση ανασύνταξης της ΝΔ χωρίς τον Αντ. Σαμαρά στο τιμόνι. Η πρώην υπουργός μου είπαν ότι γράφει πολιτική πλατφόρμα, όπου θα περιγράφει τι πρέπει να γίνει για να ανασυγκροτηθεί η κεντροδεξιά και την οποία θα στηρίξουν και αρκετοί βουλευτές.

Τα περίεργα του ΥΠΕΞ

Με τόσα περίεργα που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εξωτερικών νομίζω δικαιούμαι να κάνω κι ένα λάθος... Σας έγραψα την Κυριακή ότι ο νέος ισχυρός ανήρ της Βασιλίσσης Σοφίας Χρήστος Μπότζιος είχε στο παρελθόν υπηρετήσει υπό την Ελένη Κουτσιμπού επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Μπότζιος δεν είχε αυτή την τύχη. Άλλος την είχε: ο Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος επελέγη (ναι, σωστά μαντέψατε, από τον κ. Μπότζιο μεταξύ άλλων) ως ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδος στη Λευκωσία...  Πόσες δόσεις "παλαιού ΠαΣοΚ" να αντέξει κανείς...

Στον Πρόεδρο ο Βαρουφάκης


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο πρώτος υπουργός που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Την Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται να συζητήσει τις οικονομικές εξελίξεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»